QN Sport+ Television N.V.

‘2020 een vrij uitdagend jaar’

Tosh van Dijk, Suriname’s top taekwondoka en enkele jaren geleden nog sportman van het jaar ervaart 2020 net zoals vele andere sporters als een zeer moeizaam jaar; overigens spreekt hij ook van een uitdagend jaar gezien het land onder de onvoorziene covid-omstandigheden leeft.

Aanvankelijk zou dit jaar een heel goed bezet jaar zijn voor van Dijk, die middels een wild card de Olympische Spelen 2020 in Japan zou bezoeken en ook aan de Pan-Amerikaanse kampioenschappen zou  meedoen. Ook de deelname aan andere toernooien dit jaar zouden voor een positief effect moeten zorgen in zijn ranking. De focus verplaatst zich nu wat de Spelen in Japan betreft naar 2021.

Van Dijk houdt zich momenteel vooral thuis bezig met conditie-oefeningen en probeert de achterstand met het buitenland waar wel alweer heel veel normaal plaatsvindt, zoveel mogelijk te beperken. Dit doet hij onder andere middels sprintoefeningen en lange afstanden afleggen binnen een zo kort mogelijke tijd.

Wat de nationale competities betreft maakt Tosh zich geen zorgen als het aankomt op het gebrek aan vechtritme, omdat hier een ieder weer van nul af aan start. Als het op het internationaal niveau aankomt, baart dat hem wel zorgen omdat hij sowieso een achterstand heeft op die vechters.

Tenslotte geeft van Dijk aan dat hij naar zijn gevoel nog lang niet zijn plafond heft bereikt; zowel fysiek als mentaal voelt hij zich veel sterker dan voorheen en ziet zichzelf nog heel veel jaren doorgaan.