QN Sport+ Television N.V.

ABCS-toernooi verschoven door coronapandemie

PARAMARIBO – Het steeds terugkerende voetbaltoernooi tussen Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname, dat in februari zou worden gehouden op Curaçao, is tot een nadere datum uitgesteld. Van de zijde van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) is dit bericht bevestigd.

Covid-19 heeft Curaçao zwaar getroffen. Hoewel het soms redelijk gaat en dan weer niet, zitten de eilandbewoners al enige tijd in een crisis. In januari is de piek op Curaçao aanmerkelijk gedaald, maar het algemeen welzijn van de burgers blijft zorgwekkend.

De Nederlandse overheid komt de inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten tegemoet met noodhulp. Op zijn website meldt de Rijksoverheid dat voedselhulp hard nodig is voor de meest kwetsbaren. Humanitaire hulp voor de drie eilanden tot een bedrag van 14,9 miljoen euro is tot april gegarandeerd. De hulp wordt gecoördineerd door het Rode Kruis.

Aan het ABCS-toernooi zouden lokale spelers van de landen meedoen omdat het moeilijk is over de buitenlandse spelers te beschikken, deelde bestuurslid Hubert Isenia van de Curaçaose Voetbalbond de Ware Tijd mee. “Er is nog geen zicht op verbetering van de Covid-19-situatie dus hebben wij het besluit genomen om ons later dit jaar, afhankelijk van de heersende omstandigheden, te buigen over voortzetting van het ABCS-toernooi. Bovendien worden vluchten uit Suriname nog niet toegelaten in Curaçao”, aldus Isenia.

In mei bestaat de Curaçaose Voetbalbond honderd jaar. Het voornemen bestaat rond het eeuwfeest een internationaal toernooi te houden, maar vanwege Covid-19 bestaat er daarover nog geen zekerheid, volgens het bestuurslid. Voorbereiding van de nationale selectie verloopt ook moeizaam. “Met dit probleem hebben bijna alle landen te kampen. In november kwamen de spelers op Curaçao bij elkaar, maar op korte termijn moesten zij terug naar hun buitenlandse club waarmee zij een contract hebben.”

Samenstelling van het team vertoont volgens Isenia gelijkenis met dat van Suriname. Van overal in Europese landen worden spelers geselecteerd voor de nationale selectie van het eiland. Amper drie spelers van de lokale competitie op Curaçao zijn toegevoegd aan de selectie. In de WK-kwalificatie moet Curaçao uitkomen tegen Saint Vincent en de Grenadines (thuis) en Cuba (uit). Daarna volgen Guatemala en de Britse Maagdeneilanden. “Hopelijk komen de jongens een paar dagen vóór de wedstrijden zodat wij kunnen trainen. We zijn er wel klaar voor.”

Curaçao zal later dit jaar voor de derde keer deelnemen aan de Gold Cup. Isenia denkt dat het inzetten van de jongens die in Europa meedraaien en voor de selectie willen spelen de kans voor deelname aan het Wereldkampioenschap vergroot. Wat de lokale competitie betreft wil de bond in februari van start gaan met het nieuwe seizoen. “Dat zal uiteraard ook weer afhangen van de Covid-19-situatie.” De huidige kampioen is Scherpenheuvel.

Dwtonline.com