QN Sport+ Television N.V.

AC Milan slaagt in missie: na elf jaar weer de beste van Italië

AC Milan is zondag voor het eerst sinds 2011 kampioen van Italië geworden. De ploeg van trainer Stefano Pioli klaarde de klus zelf op bezoek bij Sassuolo, waardoor de zege van de achtervolgende stadgenoot Internazionale geen invloed meer had op de Scudetto.

Na de laatste titel van Milan in 2011 volgde een aantal zeer magere jaren voor de Rossoneri met als dieptepunt de tiende plaats in de Serie A in het seizoen 2014/15. Bestuurlijk was er jarenlang chaos. Voorzitter Silvio Berlusconi deed de club van de hand aan een Chinees consortium en weer een jaar later volgde een verkoop aan een Amerikaanse partij. Onder leiding daarvan zette Milan het herstel in. Vorig seizoen kwam de club heel dicht bij, maar werd Inter kampioen. Dit jaar zijn de rollen omgedraaid.

 

Voorafgaand aan de laatste speelronde had Milan een voorsprong van twee punten op Inter. Een gelijkspel tegen Sassuolo zou genoeg zijn om de titel binnen te slepen. Milan ging echter vol voor de winst en startte zeer sterk met kansen voor Olivier Giroud en Rafael Leão. Het tweetal zorgde na ruim een kwartier samen voor de openingstreffer. Leão gaf de voorzet vanaf de linkerkant en Giroud schoot raak. Bij de 0-2 was het recept hetzelfde. Leão profiteerde van onoplettendheid achterin bij Sassuolo en legde opnieuw af op Giroud. De Fransman scoorde en zorgde er zo voor dat Milan op rozen zat.

 

Met elf treffers was Leão dit seizoen al zeer belangrijk voor Milan. De Portugees tilde zijn assisttotaal zondag in één keer van zeven naar tien, want ook bij de 0-3 van Franck Kessié was hij de aangever. Sassuolo had zeer weinig in te brengen tegen Milan, dat zo op de titel afkoerste. Ondertussen was het op de tribunes al groot feest. Het stadion van Sassuolo zat vol met duizenden supporters van Milan. Zlatan Ibrahimovic, die als invaller in de ploeg kwam, zag de 0-4 van zijn hoofd niet doorgaan vanwege buitenspel. Het mocht de pret niet drukken, want na negentig minuten werd het feest van de Rossoneri ontketend.

 

DTSNV

Inter zette ook op de slotdag tevergeefs de achtervolging in op Milan. Met Stefan de Vrij en Denzel Dumfries in de basis kregen Lautaro Martínez en Nicolò Barella kansen op een goal tegen Sampdoria. Pas in de tweede helft scoorde Inter en daarna ging het meteen hard. Ivan Perisic opende de score en binnen acht minuten stond het 3-0. Joaquín Correa had een dubbelslag in huis en zorgde er zo mede voor dat Inter kon profiteren van eventueel puntenverlies van koploper Milan. De stadgenoot maakte echter geen fout, waardoor Inter naast een prolongatie van het kampioenschap greep.

vi.nl