QN Sport+ Television N.V.

Ajax is voorzichtig met Van de Beek

Ajax-trainer Erik ten Hag blikt tijdens de persconferentie voorafgaand aan het duel met Heerenveen vooruit op de wedstrijd. Tevens deelt hij zijn mening over Serginio Dest, de 18-jarige Ajax-verdediger die voor zowel de Verenigde Staten als Oranje kan uitkomen.

Ajax is voorzichtig met Donny van de Beek. De middenvelder ontbreekt zaterdag tijdens de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. Het is nog maar zeer de vraag of hij dinsdag wel tegen Lille in de Champions League kan spelen.

Van de Beek herstelt van een bovenbeenblessure. Hij trainde vrijdag nog individueel. „Het gaat best goed”, vertelde trainer Erik ten Hag. „Maar we moeten er ook voor zorgen dat hij niet terugvalt. We bekijken het van dag tot dag. Maar hij zal eerst weer aan de groepstraining moeten deelnemen.”

Ajax gaat volgende week zondag op bezoek bij PSV. Ten Hag verwacht dat Noussair Mazraoui dan wel weer beschikbaar is. De verdediger ontbreekt tegen sc Heerenveen nog wegens een spierblessure. Siem de Jong maakt zaterdag voor het eerst dit seizoen deel uit van de selectie van Ajax. „Hij is er nu klaar voor”, zei Ten Hag.

Dest

Dest maakt een stormachtige ontwikkeling door bij Ajax en is onderwerp van gesprek tijdens de persconferentie. Het gaat vooral over of de jongeling niet beter voor Oranje kan kiezen, in plaats van Team USA. „Je wisselt met hem van gedachte, maar uiteindelijk moet hij de keuze maken”, zegt Ten Hag, die de KNVB en bondscoach Ronald Koeman tipte over zijn pupil bij Ajax. „Het is uiteindelijk de keuze van de speler. Hij moet kiezen waar hij zich het beste bij voelt. Als Nederlandse trainer zie ik dat hij liever voor Nederland kiest, maar ik respecteer zijn keuze als die valt op Team USA.”

„De ontwikkeling van Dest verbaast mij niet”, gaat Ten Hag verder. „Hij is een goede optie voor de basis.” Noussair Mazraoui kampt met een blessure, die normaal gesproken de rechtsback-positie inneemt.

Fitheid

Dusan Tadic is ook weer beschikbaar voor Ajax. De aanvoerder sloeg afgelopen week de interland van Servië tegen Luxemburg uit voorzorg over. Ten Hag wilde nog niet bevestigen dat zijn topscorer tegen Heerenveen start. „We zijn op de goede weg met Ajax”, zei de trainer. „We hebben resultaten gehaald, maar we moeten ook beter. We willen toe naar een vaste samenstelling, maar ik moet ook nog naar fitheid, frisheid en de komende wedstrijden kijken.”

Ten Hag was tijdens het laatste competitieduel met Sparta tevreden over de manier waarop Edson Álvarez en Lisandro Martínez een defensief blok op het middenveld vormden. Het ligt voor de hand dat hij voorlopig vasthoudt aan dat duo. Ten Hag sluit niet uit dat hij Van de Beek in de toekomst ook als controlerende middenvelder gaat gebruiken. In dat geval kan hij ook Tadic, Quincy Promes, David Neres en Hakim Ziyech opstellen. „Dat moet in sommige wedstrijden zeker kunnen.”

Telesport