QN Sport+ Television N.V.

Ajax weet zeker dat Kroes met voorkennis heeft gehandeld

tromoto nv

Alex Kroes wist al dat hij algemeen directeur van Ajax zou worden toen hij op 26 juli nog eens 17.000 aandelen van de club uit Amsterdam kocht. “Vijf of zes juristen hebben alle mails en andere berichten met hem bekeken”, vertelde voorzitter Michael van Praag van de raad van commissarissen tijdens een ingelaste bijeenkomst met vaste volgers van Ajax. “Zij zagen een sterke aanwijzing dat Kroes met voorkennis heeft gehandeld. En dat is strafbaar. Advocaten gaan nooit op de stoel van een rechter zitten. Die zeggen niet: hij moet weg. Maar duidelijker dan dit kunnen ze niet zijn.”

Ajax doet geen aangifte tegen Kroes, die op 2 augustus werd aangesteld maar door een concurrentiebeding bij zijn vorige werkgever AZ pas op 15 maart kon beginnen. De beursgenoteerde club wacht af of beurswaakhond AFM een onderzoek start en eventueel een boete uitdeelt. “We konden geen ander besluit nemen dan onze samenwerking te beëindigen”, zei Van Praag. “Ik kan onze stakeholders toch niet uitleggen dat we een directeur hebben die iets strafbaars doet wat een celstraf kan opleveren? En hoe kan ik aan onze personeelsleden uitleggen dat we verder gaan met Kroes terwijl we Marc Overmars om grensoverschrijdend gedrag niet hebben gehandhaafd?”

 

Van Praag en de andere leden van de raad van commissarissen wisten dat Kroes in het bezit was van 42.500 aandelen van de huidige nummer 5 van de Eredivisie. Maar de alarmbellen gingen pas rinkelen toen Kroes afgelopen donderdag na vragen van financiële journalisten zijn transactieoverzicht van de aandelen deelde met het toezichtsorgaan van Ajax. “Toen zagen we pas die aankoop van 26 juli”, zei Van Praag.

‘Niet als wraakactie’

 

“Maar het valt ons toch niet te verwijten dat wij nooit aan hem hebben gevraagd wanneer hij zijn aandelen heeft gekocht?” vervolgde Van Praag. “Dat gaan we in de toekomst wel doen. Maar laten we de zaken niet omdraaien. De schuld ligt bij Alex. Ik ben met Louis van Gaal bij AZ op de knieën gegaan om hem eerder te laten beginnen. We hadden zoveel vertrouwen in hem dat we tot 15 maart op hem hebben gewacht en dan blijkt dat iemand met een enorme portefeuille aandelen met voorkennis heeft gehandeld. Het is dom, het is naïef. Maar het is ook zijn karakter.  heeft zoiets van: waar maken jullie je druk om?”

Van Praag weet dat Kroes de rvc verwijt dat er onvoldoende toezicht is gehouden op Sven Mislintat, de ontslagen directeur voetbalzaken die de ruimte kreeg om ruim 100 miljoen euro op de transfermarkt uit te geven. “Maar zie dit niet als een wraakactie”, zei hij. “We hebben bekeken of er nog mogelijkheden waren om hem te handhaven. Uiteindelijk hebben we unaniem besloten afscheid te nemen.”

 

(RTL Nieuws / ANP)