QN Sport+ Television N.V.

Alarmbellen gaan af bij TeamNL: vlucht corona-atleten bomvol met andere sporters

TOKIO – De drie positief geteste leden van TeamNL bij de Olympische Spelen zaten zaterdag op dezelfde vlucht van Amsterdam naar Tokio. Dat bevestigt NOC*NSF. Het betreft skateboardster Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink en een begeleider van de roeiploeg, van wie de naam niet bekend is gemaakt.

Onder anderen de gehele tennisselectie, met Kiki Bertens, de mannenhockeyploeg, een aantal bechvolleyballers en Tom Dumoulin waren aanwezig op vlucht KL861. Enkelen reisden businessclass en lijken minder te hoeven vrezen. Een groot gedeelte van de atleten zal de volgende ronde testuitslagen ongetwijfeld met angst en beven afwachten.

De komende twee tot vijf dagen zijn „heel erg spannend”, dat zegt viroloog Ab Osterhaus in een eerste reactie op de laatste ontwikkelingen. „Ik denk wel dat er een paar alarmbellen zijn afgegaan. Je moet altijd voorzichtig zijn met conclusies na deze eerste bevindingen, maar ze zullen daar de komende dagen heel goed moeten opletten op nieuwe besmettingen. Dit was precies het scenario waar we bang voor waren.”

Historie vlucht nalopen

Volgens de viroloog is het nog lang niet zeker dat de drie positief bevonden personen van TeamNL in het vliegtuig besmet zijn geraakt. „Om dat te weten te komen, zul je de hele historie van die vlucht moeten nalopen. Hoeveel passagiers waren er in totaal, hoeveel andere inzittenden zijn positief getest? Heeft het drietal bij elkaar in de buurt gezeten of juist van elkaar vandaan? In dat laatste geval is de kans aanwezig dat er meer mensen het virus hebben opgelopen.”

Osterhaus: „Of drie besmettingen veel zijn op één vlucht? Dat hangt er vanaf hoeveel personen het virus in het vliegtuig hebben verspreid. Is dat er één of zijn dat er meer, die op verschillende plekken in het toestel hebben gezeten? Wat mij betreft, is het nog maar de vraag of het bij drie positief geteste personen blijft op die vlucht.”

Volgens Osterhaus is in elk geval op basis van de de huidige gegevens de kans aanwezig dat de drie besmettingen bij TeamNL in het vliegtuig zijn ontstaan. „Ik begrijp dat de teamleden voor vertrek en bij aankomst in Tokio zijn getest en daarna in het olympisch dorp dagelijks een test ondergaan. Het is heel goed dat ze dat daar zo doen en dat de positieve personen er dus vroeg worden uitgevist. Maar een dag na de vliegreis kun je nog niet positief zijn als je in het toestel besmet bent geraakt. De incubatietijd is meestal een dag of vier, vijf. Dus als je naar de huidige gang van zaken bij de Nederlandse ploeg kijkt, dan kunnen de besmettingen inderdaad tijdens de vlucht zijn ontstaan. De komende dagen zullen voor Oranje in Tokio dus heel erg spannend zijn.”

Buisje

Alle sporters van TeamNL zijn voor vertrek naar Japan drie keer getest op het coronavirus. Bij aankomst volgde ook direct een test. De sporters moeten gedurende de Spelen dagelijks een buisje met speeksel inleveren voor onderzoek. „Ja, we wachten af wat de uitslagen van morgen zijn. Maar ook die van overmorgen en de dagen erna”, aldus een woordvoerder van TeamNL.

Stoelnummer

„Iedereen heeft z’n stoelnummer moeten invullen, dus ze kijken de tests van degenen die in de buurt hebben gezeten van de positieve gevallen, heel goed na. Als daar aanleiding voor is, wordt er aanvullend getest.”

Volgens NOC*NSF is daar momenteel geen sprake van. „Het staat in de regels heel nauw omschreven wanneer je een zogeheten close contact bent. Voor in het vliegtuig is dat zelfs tot op de stoelrijen nauwkeurig vastgelegd. Wie z’n mondkapje heeft opgehouden, wat ook in het vliegtuig verplicht is, wordt niet als close contact gezien.”

Regels

De leiding van NOC*NSF heeft het idee dat de sporters zich houden aan alle regels in het olympisch dorp. „Ook in Nederland ben ik nog nooit op een plek geweest met zo’n ongelooflijk hoge mondkapjesdichtheid”, zegt de woordvoerder. „Via de teammanagers hebben we vrijwel dagelijks contact met de sporters. We communiceren steeds: let op, laten we scherp blijven.”

Gevaccineerd

Vrijwel alle olympische sporters en begeleiders zijn voor vertrek gevaccineerd tegen het coronavirus, een enkeling uitgezonderd. „We hebben ons vooraf gerealiseerd dat als je met zoveel mensen ergens bent en ook zo vaak test, de mogelijkheid bestaat dat er positief getest gaat worden. Daar hebben we vooraf natuurlijk rekening mee gehouden. Dit is heel vervelend nu, maar de zorg die we vooraf hadden, hebben we nog steeds, die is hierdoor niet erger geworden. Het is elke keer weer afwachten wat er gebeurt.”

Pieter van den Hoogenband

„We hebben twee zware dagen achter de rug. Dat mag duidelijk zijn”, liet chef de mission Pieter van den Hoogenband eerder op de donderdag weten tijdens een vraaggesprek in het veelbesproken olympisch dorp. „Er zijn drie leden van onze ploeg uitgeschakeld door een positieve test. Dat is verschrikkelijk.”

 

 

 

Bron:Telegraaf.nl