QN Sport+ Television N.V.

Alle ogen op Lukaku: wat de spits wil bewijzen tegen Juventus

De strijd om de Scudetto heeft in jaren niet zo open gelegen als nu het geval is. Internazionale is een van de topfavorieten om de hegemonie van Juventus te doorbreken. Zondagavond staan ze tegenover elkaar in de Derby d’Italia, waarin de Milanezen wel wat te bewijzen hebben.

Van de laatste vijftien confrontaties met Juventus wist Inter er maar één te winnen. De trainer die dat voor elkaar kreeg luistert naar de naam Frank de Boer. Een uitblinkende Mauro Icardi bezorgde de Nederlander een van zijn weinige hoogtepunten in dienst van de Nerazzurri. Het is veelzeggend over de verstikkende macht die Juventus heeft over de andere topclubs in Italië: als het er écht om gaat, staat de club uit Turijn er altijd.

Dat bleek ook anderhalve week geleden, toen Juventus een overtuigende zege boekte in de cruciale kraker tegen AC Milan (1-3) of toen Barcelona in de Champions League met 0-3 overklast werd. Toch is De Oude Dame iets van zijn onaantastbaarheid kwijtgeraakt. De ploeg van Andrea Pirlo is door de zege op Milan weer terug in de titelrace, maar oogt nog altijd kwetsbaar. De onervaren trainer ziet in tactische flexibiliteit het grootste goed en varieert veel met systemen en spelers, maar daardoor ontbeert zijn ploeg soms wel de nodige automatismen.

Opponent Antonio Conte gelooft juist heilig in die vastigheden. De Inter-coach zweert bij zijn 3-5-2-systeem, waarbij alleen de invullig in de voorhoede soms ietwat verschilt. De patronen in de opbouw zijn er dusdanig in geslepen dat de spelers van Inter ze kunnen dromen. ‘De kracht zit ‘m vooral in de herhaling’, vertelde Stefan de Vrij onlangs in een zeer lezenswaardig interview met VI. De Oranje-international manifesteert zich steeds meer als leider in de defensie van Inter, hij is de centrale man tussen het jongere duo Milan Skriniar (25) en Alessandro Bastoni (21).

Er bestaat echter geen discussie over wie de échte sterspeler is bij de Milanezen. Romelu Lukaku lijkt dit jaar nóg beter te zijn geworden. De nog altijd slechts 27-jarige Belg staat dit seizoen op 17 doelpunten in 22 officiële duels en wordt steeds dominanter in de speelwijze van Inter. In gesprek met France Football vertelde Lukaku hoe Conte hem een completere voetballer maakte.

‘De eerste drie maanden dat ik bij Inter zat, trainde Conte mij alleen maar met mijn rug naar het doel. Bij iedere training zette hij Andrea Ranocchia (de grootste en sterkste speler uit de selectie, red.) in mijn rug. Die droeg hij op om me hard aan te pakken. Iedere keer dat ik de bal kwijtraakte, moesten we de hele oefening vanaf het begin opnieuw starten’, vertelde Lukaku. De spits, die donderdag werd verkozen tot ‘Beste Belg in het buitenland’, heeft er zichtbaar grote stappen in gemaakt, waardoor zijn partner Lautaro Martínez nu ook beter uit de verf komt.

Andrea Ranocchia kwam de afgelopen vier seizoenen in totaal tot slechts 25 Serie A-duels voor Inter, maar vervult op de trainingen wél een belangrijke rol. De 32-jarige Italiaan is te traag en bezit te weinig voetballende kwaliteiten voor de absolute top, maar is met zijn 1,95 meter één van de best duellerende verdedigers van Europa.
© Pro Shots
Andrea Ranocchia kwam de afgelopen vier seizoenen in totaal tot slechts 25 Serie A-duels voor Inter, maar vervult op de trainingen wél een belangrijke rol. De 32-jarige Italiaan is te traag en bezit te weinig voetballende kwaliteiten voor de absolute top, maar is met zijn 1,95 meter één van de best duellerende verdedigers van Europa.
Lukaku hoort nu bij de beste spitsen van Europa, daarover bestaat geen twijfel, maar toch verbleekt hij in vergelijkingen met de aanvallers van Juventus. Zijn prijzenkast is namelijk angstvallig leeg voor een speler van zijn statuur. Lukaku werd in 2010 kampioen met Anderlecht en won in 2012 de FA Cup met Chelsea, al kwam hij in dat toernooi slechts tot twee speelminuten. Het contrast met de verzameling trofeeën van Cristiano Ronaldo of zelfs Álvaro Morata is gigantisch.

Een ander punt van kritiek dat Lukaku al jaren wordt aangerekend is dat hij zelden scoort in topwedstrijden. In zijn periode bij Manchester United kwam hij tot één doelpunt in 24 confrontaties met de topzes. Bij Inter gaat dat beter, maar de Belg wist nog niet te scoren tegen Juventus. Ter vergelijking: Ronaldo scoorde tien keer in zeven duels tégen de club uit Turijn.

Alle ogen zullen zondag op Lukaku gericht zijn. Kan hij eindelijk de hoofdrol opeisen in een topper? En belangrijker: kan hij Inter op weg helpen richting de eerste Scudetto sinds het vertrek van José Mourinho in 2010? Genoeg redenen om zondagavond op de bank af te stemmen voor een heerlijk toetje van het weekend: de Derby d’Italia.

vi.nl