QN Sport+ Television N.V.

Amerikaanse zwembond schorst Phelps 6 maanden

phelps

De Amerikaanse zwembond heeft Michael Phelps voor 6 maanden geschorst. Dat maakte de bond vandaag op de website bekend. Phelps is bestraft omdat hij eind september in Baltimore werd gearresteerd toen hij met te veel drank op achter het stuur van zijn auto zat. In 2004 maakte Phelps die overtreding ook al eens.

Naast de schorsing van 6 maanden mag de 18-voudig olympisch kampioen ook niet meedoen aan het WK zwemmen van 2015 in het Russische Kazan. Het mondiale titeltoernooi wordt pas in augustus gehouden en valt dus buiten de schorsing van een half jaar, maar toch wil de bond niet dat Phelps de Verenigde Staten in Rusland vertegenwoordigt. Hij mag gedurende zijn schorsing wel trainen bij zijn ploeg.

‘Wij vinden dat ieder lid van de Amerikaanse zwembond – zeker de zwemmers op internationaal niveau – zich moeten houden aan onze gedragsregels’, luidt de verklaring van de bond. ‘Als die regels worden overtreden, dan is het onze taak om voor ieder specifiek geval de juiste sancties op te leggen. De misstap van Michael was ernstig genoeg om deze maatregelen te nemen.’

Het Amerikaanse zwemicoon toonde zich gisteren al schuldbewust. Via Twitter maakte hij bekend dat hij in 6 weken therapie gaat om zichzelf beter te leren begrijpen. ‘De afgelopen dagen zijn heel moeilijk geweest. Het is niet de eerste keer dat ik in de fout ga. Ik ben erg teleurgesteld. Ik trek me nu een tijdje terug om een programma te volgen dat mij zal helpen om mezelf beter te begrijpen’, aldus Phelps gisteren.

Algemeen directeur Chuck Wielgus van de zwembond prees de stap van Phelps om zichzelf te verbeteren. ‘Michael heeft publiekelijk erkend dat zijn fout een grote impact heeft, gezien zijn status in de topsport. Hij is bereid om dit probleem op te lossen. Als hij ons nodig heeft zullen we hem bijstaan om dat doel te bereiken.’

De Amerikaanse zwembond houdt tijdens de schorsing ook de maandelijkse financiële bijdrage voor Phelps in. Phelps was na de Spelen van 2012 in Londen gestopt met zwemmen, maar maakte in april van dit jaar zijn rentree. Hij geldt nog altijd als de succesvolste olympische sporter ooit.

ad.nl