QN Sport+ Television N.V.

Amerikanen vinden dit WK onzin

amerikanen

Bij het WK basketbal in Spanje zijn alle ogen zoals gewoonlijk gericht op de Amerikaanse ploeg. En zonder de allergrootste namen is de ploeg nog steeds huizenhoog favoriet. Maar de Amerikanen moeten volgens commentator Mart Smeets wel op hun hoede blijven.

Volgens Smeets maken de Amerikanen zelf een beetje een blasé indruk. “Ze vinden dit onzin, wat de rest van de wereld doet. Als de Amerikanen honkballen, dan noemen ze het de World Series. Hun eigen NBA staat ver verheven boven alle dingen. Het is heel boeiend om te zien hoe de NBA zich in moet passen bij de wereldkampioenschappen. Ze spelen met een ietwat andere regelgeving, maar de Amerikanen vinden dat zij deze sport hebben ontdekt en dat ze daarin regeren.”

Geen grote sterren

Grote sterren als LeBron James, Blake Griffin, Kobe Bryant of Kevin Durant ontbreken op het WK, maar dat is volgens Smeets niet direct een aderlating. “Er zijn twaalf sterren mee met Amerika. Er zijn zulke verschrikkelijk goede spelers bij. Maar ik heb het nooit over mensen die er niet zijn. Dat is ook onredelijk ten opzichte van diegenen die er wel bij zijn. De twaalf die hier zijn die hebben de hele zomer doorgetraind, die hebben verschrikkelijk goed getraind en dat is een hele goede ploeg.”

Naast de Amerikaanse ploeg zijn er uiteraard nog veel meer NBA-spelers actief op het WK. “Als je ze allemaal optelt kom je op ergens achter in de veertig. Spanje heeft er bijvoorbeeld zes, ze spelen bij Litouwen, Australië, Brazilië, overal spelen wel NBA-jongens.”

nos.nl