QN Sport+ Television N.V.

Argentijnen nemen Copacabana over

argentinie

Drie knappe Argentijnse vrouwen staan met een spandoek op de Copacabana, het beroemde strand in Rio de Janeiro. Braziliaanse mannen en pubers willen maar wat graag met de dames op de foto. Een voor een laten ze zich vastleggen op de gevoelige plaat met de Argentijnse schonen, die geduldig staan te poseren. Dat moet ook wel, want er staan nog zeker 20 Brazilianen te wachten voor een kiekje.

Voor Argentinië begint het WK vandaag met de wedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina. In het Maracana nog wel, de roemruchte voetbaltempel in Rio de Janeiro. Voor een dag hebben de Argentijnen de Copacabana overgenomen. Op de boulevard lopen veel groepen mensen in het lichtblauw en wit. Vandaag is het geel van Brazilië even in de minderheid.

Het is een nachtmerrie van elke Braziliaan: de eeuwige rivaal Argentinië die wereldkampioen wordt op Braziliaanse bodem. De twee grootste landen van Zuid-Amerika zijn op voetbalgebied absolute tegenpolen. Het joga bonito van de Brazilianen, die wereldwijd symmbool staan voor hun mooie aanvallende spel tegenover de gemene en spijkerharde Argentijnen, voor wie het resultaat heilig is..

Op de terrassen langs de Copacabana is de sfeer plagerig. ‘Brasil!’ of ‘Força Bosnia’ roepen Brazilianen die langs een groep Argenijnse fans lopen. Maar grimmig of vervelend wordt het niet.

Voor de Argentijnen zou er niets mooier zijn dan juist in Brazilië wereldkampioen te worden. Ze hebben hun hoop gevestigd op Messi en co. ‘Als we juist in Brazilië het WK winnen, dan is dat de mooiste dag in mijn leven. Dan huil ik een dag lang van geluk. Nee, misschien wel een maad’, vertellen de Argentijnse fans Esteban en Fernando in gebrekkig Engels.

ad.nl