QN Sport+ Television N.V.

Armstrong vond Pantani een rockster

Het is vandaag exact tien jaar geleden dat de roemruchte wielrenner Marco Pantani op 34-jarige leeftijd overleed. Lance Armstrong koestert de herinneringen aan zijn voormalige rivaal.

“Hij was geen ster. Hij had meer het aura van een rockster”, zegt Armstrong in een open brief op de website cyclingnews.com. “Als ik de timmerman was, dan was hij de artiest. Hij had de bravoure, alle bravoure die een kleine klimmer kon hebben. Ik had dat niet.”

Pantani beleefde in 1998 zijn beste jaar met de eindzege in de Tour de France en de Ronde van Italië. In totaal noteerde hij in deze grote rondes zestien etappe-overwinningen. Zijn beste resultaat op het WK voor eliterenners was de derde plaats in 1995.

“Doping gemaakt wie hij was”

Armstrong en Pantani reden in een tijdperk dat doping het wielrennen beheerste. Volgens de Amerikaan was dat niet de oorzaak van Pantani’s overlijden. “Doping heeft hem tot op zekere hoogte gemaakt wie hij was, maar dat hadden we in die tijd allemaal kunnen zeggen.”

“De roem en de snelheid waarmee hij leefde, dat is zijn dood geworden. Hij kon het allemaal niet aan”, vindt Armstrong, die Pantani in een zwart gat zag vallen. De kleine Italiaan was volgens Armstrong niet klaar voor een leven na het wielrennen.

Pantani en het zwarte gat

“Roem is vluchtig en het leven na het wielrennen is helemaal anders. Pantani ging van een God in Italië naar iemand die zoveel had verloren. Je moet voorbereid zijn op de dag waarop je als een gewone man over straat loopt en niet langer als een ster.”

Pantani stierf op 14 februari 2004 aan de gevolgen van een overdosis cocaïne. De komende editie van de Ronde van Italië staat dan ook in het teken van de Italiaan. Meerdere Giro-etappes zullen een link hebben met de Italiaan.

Bron: NOS.nl