QN Sport+ Television N.V.

Arsenal speelt frustratie van zich af en dendert door richting topvier

Arsenal is in de Premier League de weg omhoog weer ingeslagen door te winnen van Newcastle United. Een smetje op de wedstrijd was voor The Gunners het uitvallen van Bukayo Saka, de aanvaller die vlak voor het geblesseerd raken de ban had gebroken.

Eindelijk lukte het Arsenal om na moeilijke jaren weer eens een sterke reeks neer te zetten. In september en oktober kwam de ploeg van Mikel Arteta echt op stoom. Er werd elf keer op rij niet verloren. Na die sterke reeks werden de Londenaren vorige week op Anfield weer met beide voeten op de grond gezet door Liverpool, dat met 4-0 te sterk was. Een week later was het de grote vraag hoe de jonge ploeg van Arteta zou reageren na die dreun.

 

Met Newcastle trof Arsenal een prettige tegenstander om de kater weg te spoelen. De thuisploeg was overduidelijk de bovenliggende partij tegen de hekkensluiter en creëerde in de eerste helft een aantal goede mogelijkheden. Newcastle-goalie Martin Dubravka redde knap op een vrije trap van Martin Ødegaard. De 32-jarige Slowaak kwam even later met de schrik vrij bij het meest opmerkelijke moment van de eerste helft. Na een redding van Dubravka op een kopbal van kersvers Engels international Emile Smith Rowe viel de bal goed voor Pierre-Emerick Aubameyang. De Gabonees miste de niet te missen kans door van dichtbij tegen de paal te schieten.

De kolderieke misser van Aubameyang brak Arsenal niet op. De ploeg van Arteta voerde vroeg in de tweede helft alweer de druk op en dat leidde in de 56ste minuut tot de openingstreffer van Saka. Na een mooie combinatie met Smith Rowe en linksback Nuno Tavares rondde de twintigjarige buitenspeler sterk af met een schot in de verre hoek: 1-0.

 

Kort na het maken van zijn tweede competitiedoelpunt van het seizoen liep Saka een bovenbeenblessure op. Hij werd vervangen door Gabriel Martinelli, die kort na zijn entree zijn klasse al toonde. De Braziliaan aarzelde niet na een dieptepass van rechtsback Takehiro Tomiyasu. Hij plukte de bal uit de lucht en schoot de bal met een boogje voorbij Dubravka: 2-0. Die goal betekende de genadeklap voor Newcastle.

De door Saoedische investeerders overgenomen club blijft de nummer twintig in de Premier League. De opmars van Arsenal krijgt een vervolg. De gevallen grootmacht klimt weer op, op weg naar de topvier.

vi.nl