QN Sport+ Television N.V.

Atletencommissie WADA: ‘Oordeel CAS terugslag voor dopingvrije sport’

De atletencommissie van het mondiale antidopingagentschap WADA is bijzonder ontstemd over het besluit van het internationale sporttribunaal CAS om de olympische schorsing van 28 Russische sporters op te heffen.

Het CAS oordeelde afgelopen donderdag dat de straffen die door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) waren opgelegd niet te handhaven zijn.

Volgens het CAS was er onvoldoende bewijs dat 28 van de 39 geschorste Russen gebruik hebben gemaakt van het staatsgestuurde dopingprogramma bij de Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi.

Dat valt niet goed bij de atletencommissie van de het antidopingagentschap. “Wij willen onze diepe teleurstelling en ontsteltenis over het recente besluit van het CAS uitspreken”, valt te lezen op de site van het CAS.

“Wij delen de angst, onzekerheid en frustratie van vele atleten naar aanleiding van deze uitspraak en vrezen dat dit besluit een enorme terugslag is voor een schone en dopingvrije sport.”

McLaren-rapport

De atletencommissie roept het CAS op nog onafhankelijker te opereren en sterker leiderschap te tonen. “We mogen niet uit het oog verliezen op welke schaal de Russische autoriteiten het antidopingsysteem hebben geprobeerd te omzeilen.”

“Het is essentieel dat atleten, landen, teams en officials die de dopingreglementen overtreden verantwoordelijk gehouden kunnen worden en ook op gepaste wijze gestraft kunnen worden. Daarom pleiten wij voor een transparante en uitgebreide beoordeling van wat er met het McLaren-rapport is gebeurd.”

IOC

Hoewel het CAS de schorsingen van de 28 Russen nietig verklaarde, besloot het IOC maandag de vijftien atleten die dankzij het oordeel weer aanspraak maakten op een olympisch ticket toch niet toe te laten tot de Spelen in Pyeongchang.

“Het besluit van het CAS heeft het vermoeden van dopinggebruik door de sporters niet weggenomen en daarom heeft het panel niet voldoende vertrouwen om te zeggen dat deze dertien sporters als schoon moeten worden gezien”, meldde het IOC.

Woensdag buigt het CAS zich over nog eens 32 extra beroepszaken van Russische sporters, onder wie shorttracker Viktor An, die ook niet uitgenodigd zijn in Zuid-Korea en toch nog deelname af willen dwingen.

De openingsceremonie van de Olympische Winterspelen is aanstaande vrijdag al. De sluitingsceremonie is op 25 februari.

Bron: nu.nl