QN Sport+ Television N.V.

Atletiekbond wil seizoen in september herstarten

PARAMARIBO – Atleten hoeven niet erg lang meer te wachten om de krachten met elkaar te meten. Als alles goed zit wordt het seizoen over twee maanden hervat. De Surinaamse Atletiekbond (SAB) wil de draad in september oppakken nadat het seizoen in maart vanwege de coronacrisis werd stopgezet. Dat laat voorzitter Dennis Mac Donald weten.

De verenigingen hebben intussen al groen licht gehad om hun activiteiten te hervatten. “Op 13 juli zijn de verschillende lidverenigingen van de bond gestart met trainen”, zegt de SAB-voorzitter. “We hebben als bond een soort van Covid-pakket samengesteld met veiligheidsvoorschriften waarmee ze te werk kunnen gaan.”

De SAB heeft van het Covid-19 managementteam toestemming om weer aan de slag te gaan omdat de atletieksport gebruikelijk individueel en in de buitenlucht beoefend kan worden. De verschillende atleten kunnen zich nu dus gaan voorbereiden op de herstart van het seizoen. Alhoewel dat voor september is gepland is er geen exacte datum vastgesteld. Wel wil de SAB het seizoen ergens in oktober eindigen met de nationale kampioenschappen. “De bedoeling is dat we voorafgaand aan de nationale kampioenschappen enkele wedstrijden organiseren zodat de atleten in het ritme komen”, zegt Mac Donald.

Het in elkaar zetten van het verkorte activiteitenkalender zal in nauw overleg met de Zuid-Amerikaanse (Consudatle) en de wereldfederatie World Athletics gebeuren. Bij het organiseren van de nationale kampioenschappen zal de atletiekbond afkijken van de wereldfederatie wanneer die medio oktober de WK halve marathon organiseert. “We gaan kijken wat voor regels zij hanteren en dat toepassen bij onze eigen wedstrijden”, laat Mac Donald weten.

Afhankelijk van de Covid-19-situatie hoopt de bond na de nationale kampioenschappen ook nog de South American Road Race Classic te organiseren. De eerste wedstrijd van de stratenloopcyclus vindt doorgaans in Paramaribo plaats en is gepland voor 31 oktober. Nadat het huidige seizoen is afgewerkt wil de atletiekbond het nieuwe naar voren halen. Overwogen wordt in november te beginnen. In diezelfde maand wordt gebruikelijk de Srefidensi Marathon gehouden. Het is voor nu nog niet duidelijk als die doorgaat. “Dat bepaalt de marathoncommissie die het organiseert”, besluit Mac Donald.

Dwt.online.com