QN Sport+ Television N.V.

Atletieklegende Isinbayeva moet vertrekken als voorzitter RUSADA

Atletieklegende Yelena Isinbayeva moet vertrekken als voorzitter van het Russische antidopingagentschap RUSADA als Rusland weer erkend wil worden als volwaardig sportland.

Het WADA maakte donderdag bij een vergadering in het Canadese Montréal de voorwaarden bekend waaraan het RUSADA moet voldoen om weer aan de code van het mondiale antidopingagentschap te voldoen en om weer dopingtesten te mogen uitvoeren.

Het vertrek van Isinbayeva, tweevoudig olympisch kampioene en drievoudig wereldkampioene polsstokhoogspringen, is een van de belangrijkste voorwaarden.

De 34-jarige Russische werd eind vorig jaar tot grote verbazing en woede van het WADA benoemd tot hoofd van de nieuwe raad van toezicht van het RUSADA.

Het Russische bureau werd in 2015 geschorst door het WADA nadat een omvangrijk en systematisch dopingnetwerk in de Russische topsportwereld werd ontdekt, dat door de staat werd aangestuurd.

Russische atleten, onder wie Isinbayeva, mochten door deze ontdekking vorig jaar niet meedoen aan Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Isinbajeva bekritiseerde destijds de schorsing en de internationale atletiekbond IAAF.

Kritiek

Volgens WADA-directeur Rob Koehler is deze kritische houding een van de redenen waarom Isinbajeva moet vertrekken. “We hebben het gevoel dat wat zij in het verleden gedaan heeft niet overeenkomt met een cultuurverandering”, zegt Koehler tegen insidethegames.

Het WADA wil dat een onafhankelijk persoon het nieuwe hoofd van het RUSADA wordt. “Isinbayeva is niet onafhankelijk, omdat ze gekozen is door het Russische olympisch comité”, aldus Koehler.

Bron: nu.nl