QN Sport+ Television N.V.

Basketballer Yamill Wip tekent bij eredivisionist Feyenoord

PARAMARIBO – Op 11 augustus bevestigde hij dat hij in Nederland zou spelen en was de verwachting dat hij binnen twee weken zijn eerste profcontract zou tekenen. Elf dagen later is het beklonken: Yamill Wip heeft getekend bij Feyenoord Basketball Rotterdam, een eredivisieteam in Nederland.

Op social media regent het felicitaties. De foto van de basketballer waar hij, in bijzijn van zijn moeder en jongere broer Gianni, zijn handtekening plaatst onder het contract wordt flink gedeeld. “Ik heb voor één jaar getekend bij Feyenoord”, beaamt Wip tegenover de Ware Tijd.

De Rotterdamse club won twaalf van de 22 wedstrijden en stond vijfde toen vanwege Covid-19 het seizoen werd onderbroken. De ploeg haalde op 16 augustus de Amerikaanse guard Dalven Brushier (Western Oregon University) binnen. Daarvoor werden Coen Stolk, Mack Bruining, Jeroen van der List, Ordane Kanda, Arunas Mikalauskas en Juan Davis vastgelegd.

De onderhandelingen met Feyenoord zijn volgens Wip grotendeels door Charlon Kloof gevoerd. “Hij heeft een hele grote credibility in Nederland en de Nederlandse basketbalwereld en via hem is heel veel gegaan. Hij heeft me eigenlijk een beetje de weg gewezen om het zo te zeggen.”

Op diverse socialmediakanalen is Kloof, oud-basketballer van CLD en Yellow Birds en international van Nederland, één van de personen die het nieuws deelt. Hij noemt Wip één van de drie spelers die One Sports heeft doen besluiten een academie in Suriname op te zetten om jonge basketballers te helpen met hun droom. “Ik ben trots op je!”

Terugblikkend op zijn junior college-carrière in de Verenigde Staten zegt Wip dat hij het maximale eruit heeft gehaald. “Ik heb de twee jaar uitgespeeld; ik ben Hall of Famer geweest, ik heb organisaties opgezet, ik ben groot deel geweest van het studentenbestuur, ik ben teamcaptain geweest. Ik heb eigenlijk alles daar gedaan wat ik kon bereiken.”

Voor Wip was het dus tijd voor een volgende uitdaging. “En die is professioneel basketballen.” De keus voor Nederland was eigenlijk een logische en makkelijke. “Aangezien Charlon en One Sports hier zijn, heb ik ervoor gekozen hier naartoe te komen zodat ik kan trainen en mezelf klaar kon stomen voor de volgende opportunity.”

Wip woont momenteel in Almere en geeft toe dat het wel een stukje reizen is naar Rotterdam, waar Feyenoord is gezeteld. “Maar het komt wel goed”, zegt de immer optimistische basketballer. Als alles goed zit beginnen de trainingen officieel op 1 september en moet – afhankelijk van de coronasituatie – de competitie in oktober starten.

Over de toekomst heeft Wip zijn gedachten al laten gaan. “Ik ga de eredivisie gebruiken als springplank om op een hoger niveau te komen en bij grotere teams in Europa te spelen.” Een terugkeer naar de Verenigde Staten zit er voorlopig voor hem niet in. “Na college heb je alleen maar de NBA en de G-League en ik heb op dit moment niet genoeg op mijn resumé staan om in de NBA te komen. Dus ik moet het via een andere weg proberen en dat is professioneel basketballen in Europa.”

In maart rondde Wip zijn periode van drie jaar bij Lee College Runnin’ Rebels af. Het seizoen daarvoor had hij door een blessure niet gespeeld, maar stond er wel in 2019/2020, geruime tijd zelfs als captain. In de schoolbanken en buiten het basketbalveld heeft hij zich doen gelden. Hij zat in het studentenbestuur, hielp collega-studenten met schoolwerk en trok er op uit om jonge kinderen zonder vaderfiguur een riem onder het hart te steken.

Dat bleef niet onopgemerkt, want Wip werd opgenomen in de Lee College Hall of Fame 2018-2019. Wip was pas de zevende minority (minderheid) die deze waardering kreeg van de school in Baytown, Texas, die in 1934 is opgericht. Ook kwam hij in aanmerking voor de Award of Excellence in the Area of Basketball. Dit certificaat wordt – op voordracht van de faculteit – uitgereikt aan een basketballer, volleyballer en een student kinesiologie (bewegingsleer) vanwege onder meer hun uitmuntende prestaties.

Wip’s pad is nooit over rozen gegaan. In 2013, als basketballer van CLD in Suriname, brak hij zijn knie, maar hij veerde terug. Op gegeven moment volgde de overgang naar Yellow Birds, terwijl hij voor Suriname ook uitkwam tijdens de Inter-Guyanese Spelen. In juni 2016 werd Wip samen met Dancell Leter en Xavier Elburg door de Surinaamse Basketbalassociatie afgevaardigd naar het Caribbean Hoops 25/8 Exposure Camp op Trinidad en Tobago.

“Met goede prestaties kunnen zij in aanmerking komen voor een studie-/basketbalbeurs in de Verenigde Staten van Amerika”, schreef de SBA nog in haar persbericht. En in april 2017 maakte Caribbean Hoops bekend dat Wip officieel is ingelijfd door Lee College (Texas). In zijn freshmanseizoen speelde hij 27 van de dertig games waarvan één in de basis en had hij gemiddelden van 1,6 punten, 1 rebound, 0,2 assists en schotpercentages van 33,3 (overall), 26,9 (three-pointer) en 87,5 (vrije worpen).

In de voorbereiding van zijn tweede seizoen ging hij door zijn enkel en tijdens diverse onderzoeken aan het gewricht werd duidelijk waarom zijn rug soms opspeelde. Het besluit werd toen genomen hem in het tweede seizoen te laten ‘red shirten‘ en aan de kant te houden. In zijn derde jaar stond hij 31 van de 32 duels op het veld en had hij veertien keer een basisplaats. Hij miste één partij door een hamstringblessure. Wip had gemiddelden van 5,4 punten, 1,7 rebounds, 0,4 assists en schotpercentages van 37,6 (overall), 34,3 (three-pointer) en 53,1 (vrije worpen).

Op 3 januari dit jaar tegen Panola kwam hij tot een career-high 18 punten nadat hij vier three-pointers scoorde, al zijn vier vrije worpen benutte en één veldbasket had. Ook tegen Lone Star College-Cy Fair (12), Victoria College (12), Jacksonville (14), Coastal Bend (15), Lamar State-Port Arthur (12) en Jacksonville (12) scoorde hij in dubbele cijfers. Ter vergelijking: in zijn freshman year (2017/18) was hij slechts één keer over de tien punten gegaan. Tegen Lone Star College-Kingwood maakte hij op 8 november 2017 vijftien punten uit een career-high vijf three-pointers.

Dwtonline.com