QN Sport+ Television N.V.

Basketballer Zorgvol jaagt doelen na in VS

PARAMARIBO – Imanuel Zorgvol (18) loopt over van geestdrift als hij de lange en uitdagende weg bespreekt die hij aflegt om zijn idealen in de Verenigde Staten (VS) te bereiken De 2,13 meter lange basketballer, jeugdspeler van Yellow Birds, vertrok acht maanden geleden naar Florida om er te studeren en te basketballen. “Ik ben sterker geworden en ook in gewicht toegenomen; van 65 naar 90 kilogram”, vertelt hij aan de Ware Tijd.

Zorgvol ervaart het voordeel van studeren in het buitenland. Een andere opmerkelijke uitspraak is dat hij erachter is gekomen dat de jongens in Amerika al op hun zevende of achtste jaar beginnen met basketballen. “U moet weten dat ik pas op mijn zestiende begon. Ook de trainingsfaciliteiten zijn ideaal. Ik ben constant in de gym. Het kost me geen cent, terwijl er een gym bezoeken in Suriname een ‘fortuin’ kost.”

Volgens hem kan er elk moment worden gewerkt aan de fysieke kracht. “Dat heb ik hard nodig. Ik heb een persoonlijke trainer.” Zes uur ’s morgens is hij al uit de veren om te trainen. “Die discipline moet je opbrengen”, maakt hij duidelijk. Zijn dagindeling: opstaan, bidden, naar school gaan, thuis komen, basketbaltraining. Dag in, dag uit. De Surinamer heeft nu vakantie. De school begint weer op 10 augustus. In de vakantie speelt hij wedstrijden. “Een druk programma”, geeft hij toe. “Ik ga niet eens uit.”

Zorgvol zegt geen boezemvrienden te hebben. “Het zijn alleen mijn teammates waarmee ik optrek. Ik ben eigenlijk volledig gefocust op het bereiken van mijn doelen.” Hij is sterk gedreven om zijn doelen na te jagen: college, daarna university, vervolgens NBA als plan A en als alternatief een diploma business administration.

In Florida is Zorgvol opgevangen door een gezin waar hij het naar zijn zin heeft. Hij is student aan de Central Florida Christian Academy, een Christelijke school die een directe band heeft met de kerk. Met het schoolteam is hij in februari districtskampioen geworden. De jonge, veelbelovende basketballer komt uit een Christelijk gezin. Zijn geestelijk leven en kerkgang in Florida is strak. Hij put kracht uit het gebedsleven.

Het voorbereidingstraject op weg naar de VS was kort maar enerverend. Zorgvol woonde in Puerto Rico de Fiba Youth Development Camp van 8 tot en met 11 augustus 2019 bij. Hij werd gekozen voor de All-Star Five van het kamp. Zorgvol zwaait lof toe aan zijn huidige coach Andrew Gustafsonin Florida, maar ook Conrad Issa, voorzitter van de Surinaamse Basketbalassociatie, die zich bijzonder hebben ingezet de kansen voor hem te verruimen.

Issa is daarover bescheiden. “De grani gaat naar Zorgvol zelf door zijn passie. Voor de Surinaamse Basketbalassociatie is het een collectief succes.” De SBA stelde een programma op voor twee jaar. Assuria, het Surinaams Olympisch Comité en Staatsolie zijn binnenboord gehaald. Een budget van enkele duizenden Amerikaanse dollars is bijeengebracht om de kosten te dekken.

“Voordeel is dat de basketballers op eigen kracht verder gaan door eenfull scholarshipte krijgen zodat ze zonder hoofdpijnen hun carrière kunnen voortzetten. Dat hopen wij ook voor Zorgvol. Zijn enorme motivatie en een gunstige beoordeling van coaches zal een ongelooflijke impact hebben op zijn verdere carrière”, meldt Issa. Hij is ervan overtuigd dat spelers in ontwikkeling buiten Suriname een geweldige kwaliteitsverbetering betekenen voor het Surinaamse basketbal.

Dwtonline.com