QN Sport+ Television N.V.

Beckenbauer werkt toch mee aan onderzoek FIFA

beckenbauer

Franz Beckenbauer heeft toch toegezegd mee te willen werken aan een onderzoek van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA.

Eerder kreeg de Duitser een schorsing van negentig dagen opgelegd, omdat hij zijn medewerking weigerde aan het onderzoek naar de vermeende omkooppraktijken rond de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar. Beckenbauer mocht daardoor drie maanden geen officiële voetbalfunctie uitoefenen en was ook niet welkom bij het WK in Brazilië.

Aanvankelijk gaf Beckenbauer een taalprobleem de schuld van het feit dat hij de vragen niet wilde beantwoorden. Via zijn manager Marcus Höfl komt hij daar nu op terug. Zijn agent zegt dat Beckenbauer binnen twee weken antwoord geeft en dat hij erop rekent dat de schorsing direct wordt opgeheven.

‘Dit was de eerste keer dat de FIFA niet wist hoe ze me per telefoon moesten bereiken’, vertelde Beckenbauer. ‘Daarnaast nam ik aan dat ik de vragen niet hoefde te beantwoorden, omdat ik niet langer een officiële functie binnen de FIFA uitoefen, maar dat is nu opgehelderd.’

Beckenbauer moest vragen beantwoorden omdat hij door de Engelse krant The S unday Timeswerd genoemd in de reeks verdachtmakingen rond de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar. Beckenbauer zou in het geheim contact hebben gehad met Mohammed Bin-Hammam. De voormalige FIFA-functionaris, die zelf uit het bestuur van de wereldvoetbalbond is verstoten na enkele schandalen, zou een belangrijke rol hebben gehad in het binnenhalen van het WK naar zijn eigen land.

vi.nl