QN Sport+ Television N.V.

Bennett sprint in groene trui naar ritzege op Champs-Élysées

Sam Bennett heeft de slotetappe van de Ronde van Frankrijk op de Champs-Élysées gewonnen. De Ierse sprinter zette daarmee de kroon op zijn Tour die hij afsluit in de groene trui als winnaar van het puntenklassement.

Bennett versloeg wereldkampioen Mads Pedersen en Peter Sagan in de sprint in Parijs. De 29-jarige Tourdebutant won in de tweede week al een etappe, op Île de Ré verwees hij Caleb Ewan toen naar de tweede plaats.

Cees Bol, in de eerste week nog een keer tweede en een keerde derde in een massasprint, kwam niet verder dan de achttiende plek.

Pogacar viert feest

Zo sensationeel als de tijdrit op zaterdag verliep, zo weinig gebeurde er in de slotrit die het Tourpeloton sinds 1975 elk jaar naar de Champs-Élysées brengt.

Tourwinnaar Tadej Pogacar liet zich door jan en alleman feliciteren, maar het traditionele champagnemoment bleef uit. Wel omhelsde de Tourwinnaar zijn rivaal Primoz Roglic uitgebreid.

De strijd om de Tourzege heeft in de vriendschap tussen beide Sloveense toprenners geen deukje kunnen slaan, zo bleek.

Tijdens de laatste etappe omhelzen Tourwinnaar Pogacar en Roglic, de nummer twee van de Tour de France elkaar.

Nadat het peloton langs de piramide van het Louvre was gereden, draaiden de renners de Champs-Élysées op. Daar was het afgelopen met de feestelijkheden en begon de echte koers.

Meerdere groepjes probeerden te bewerkstelligen wat Alexander Vinokourov in 2005 voor het laatste lukte: de sprinters en hun ploegen verrassen in het centrum van Parijs.

Een groepje met oud-wereldkampioen Michal Kwiatkowsi redde het niet, waarna een kwartet met daarin olympisch kampioen Greg Van Avermaet een poging waagde. Veertig kilometer voor de streep had zijn kopgroepje twintig seconden voorsprong op het peloton.

Van Avermaet leidt het kopgroepje op de Champs-Élysées.

Lange tijd bleef die marge intact, maar toen de sprintersploegen het tempo nog eens opschroefden kwam er een einde aan het avontuur van Van Maximilian Schachmann, Connor Swift en Pierre-Luc Périchon.

Kort voordat het kwartet werd ingerekend deed Kwiatkowski nog een ultieme poging, maar niemand minder dan Robert Gesink haalde de Pool terug, waarna een massasprint echt onvermijdelijk werd.

 

 

Bron: NOS.nl