QN Sport+ Television N.V.

Bizarre wending in racismezaak Balotelli

Het racistisch incident rond Mario Balotelli, het laatste slachtoffer van de spreekkoren in de Italiaanse Serie A, heeft een verrassend en redelijk bizar vervolg gekregen.

De harde kern van zijn eígen ploeg Brescia heeft in een statement namelijk steun uitgesproken vóór het racisme van tegenstander Hellas Verona.

„Als Balotelli niet klaar was om het op te nemen tegen de fans van Verona, had hij dat moeten zeggen, en zijn plaats moeten laten aan iemand die minder irritant is. Niemand van ons zou het zich aangetrokken hebben, integendeel zelfs.” Zo begint het statement van de harde kern van supporters van Brescia, de club waarvoor Balotelli speelt.

“Niemand van ons zou het zich aangetrokken hebben, integendeel zelfs”

’Beruchte capriolen’

De aanvaller stopte afgelopen weekeinde met spelen nadat hij slachtoffer werd van racistische spreekkoren.

Desalniettemin halen de zogenaamde ’Ultra’s’ uit naar hun eigen speler. „We twijfelen er niet aan dat Balotelli een Italiaan is, maar de arrogantie die hij constant uitstraalt is onvergeeflijk. Zijn beruchte capriolen zijn maar al te bekend. Wat er voor ons meer toe doet, is opoffering, passie, respect, motivatie, zweten voor het shirt. Dingen die hem onbekend lijken.”

Solidair

Ze nemen het ook op voor Luca Castellini, de beruchte supportersleider van tegenstander Hellas Verona, die in een radio-interview zonder schroom had gezegd dat „Balotelli enkel Italiaans is door zijn identiteitskaart, maar dat hij toch nooit helemaal Italiaans zal kunnen zijn.” Hij verwees in datzelfde interview ook naar de aanvaller van Bresca als „neger.”

“We willen ook onze solidariteit uitspreken tegenover zij die zich opnieuw beroofd zien van hun vrijheid”

„De verklaringen van één van de leiders van de harde kern van Verona kan de heksenjacht van de media en andere instellingen niet rechtvaardigen”, klinkt het bij de Ultra’s van Brescia. „We veroordelen elke provocatie die vijandig of discriminerend is, maar willen ook onze solidariteit uitspreken tegenover zij die zich opnieuw beroofd zien van hun vrijheid. Deze keer was het zelfs niet door de autoriteiten, maar door zijn eigen club.”

Paniek creëren

„Hele supportersschares kunnen niet als racistisch beschouwd worden, maar racisme bestaat wel en wordt vaak gebruikt om paniek te creëren binnen de publieke opinie. Deze taal wordt meer en meer gebruikt door politieke figuren, maar natuurlijk denkt niemand eraan hen te verbannen.”

Inter-speler Romelu Lukaku overkwam twee maanden geleden hetzelfde toen hij het slachtoffer werd van oerwoudgeluiden in de uitwedstrijd bij Cagliari. Tot verbazing van iedereen werd dat openlijke racisme toen verdedigd door de harde kern van Inter, zijn eigen werkgever.

Telesport