QN Sport+ Television N.V.

Bolt zeer verrast dat hij Gatlin niet tegenkomt in finale 200 meter

Usain Bolt is zeer verrast dat hij het in de nacht van donderdag op vrijdag bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro niet op hoeft te nemen tegen Justin Gatlin in de finale van de 200 meter.

Gatlin kwam naar Rio met de op een na snelste tijd van het seizoen op de dubbele sprintafstand (19,75), maar de 34-jarige Amerikaan finishte in zijn halve finale slechts als derde in 20,13, niet genoeg voor een finaleplaats. Het verschil met de nummer twee Churandy Martina was drie honderdsten.

“Iedereen is in shock”, zei Bolt (29) tegen de BBC over de uitschakeling van zijn concurrent. “Maar je kon op de 100 meter al zien dat hij oud wordt. Het is een feit dat als je ouder wordt, dat de dubbel 100 en 200 meter steeds moeilijker wordt.”

“Als ik volgend jaar naar de WK in Londen ga, dan zal ik ook niet de dubbel doen. Ik loop dan alleen de 100 meter en dat is het.”

Gatlin, die op de 100 meter in Rio achter Bolt zilver won, vertelde zelf dat hij last had van een enkelblessure die hij al opliep in aanloop naar de Spelen.

“Mijn enkel bezorgt me heel veel problemen. Ik kon niet voluit lopen en had een krappe bocht in baan drie. Misschien had ik beter kunnen rusten met het oog op de 4×100 meter estafette.”

Bolt plaatste zich met een tijd van 19,78 als snelste voor de finale van donderdag, al moest hij nog wel even aanzetten op het laatste stuk van zijn race omdat de Canadees Andre De Grasse (19.80) hem nog bijna inhaalde.

“Dat was niet nodig”, zei Bolt, die net als De Grasse lachend over de streep kwam. “Hij is nog jong en hij heeft heel veel talent. Maar ik weet niet wat hij probeerde te doen.”

“Ik vroeg aan Andre: ‘Wat doe je, het zijn pas de halve finales?’ Hij zei dat hij wel wat druk op me moest uitoefenen. Ik was misschien wat lui, ik weet niet precies waarom, maar ik heb het uiteindelijk gewoon gered.”

Wereldrecord

Bolt was sowieso al de grote favoriet om donderdag zijn achtste olympische titel te winnen, al is LaShawn Merrit met een tijd 19,74 nog steeds de snelste man van het jaar op de 200 meter. De Amerikaan plaatste zich met 19,94 als derde voor de eindstrijd.

“Ik kijk uit naar de strijd in de finale”, aldus Bolt, die in 2008 en 2012 de 100 meter, de 200 meter en de 4×100 meter won. “Ik geloof absoluut dat ik een wereldrecord kan lopen, dat gevoel heb ik zeker.”

De huidige mondiale toptijd staat op 19,19, wat Bolt in 2009 neerzette bij de WK in Berlijn. “Het kan me lukken als ik efficiënt loop en de perfecte race neerzet.”

De finale van de 200 meter is donderdag .Bolt start tot zijn tevredenheid in baan 6, terwijl Martina in baan 8 zal lopen.