QN Sport+ Television N.V.

Braziliaanse kinderen krijgen clinic van zwemtoppers

De gouden medaille van Ferry Weertman gaat van hand tot hand, en de Olympische kampioen kijkt rustig toe. In het Holland Huis geven Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal vandaag een zwemclinic aan Braziliaanse kinderen uit de buurt.

De kinderen, allemaal in zwarte zwemkleding, kijken met ontzag naar de Nederlandse toppers, en wegen de hoogste Olympische onderscheiding voorzichtig in hun handen.

Sharon van Rouwendaal is er erg ontspannen onder. Voorafgaand aan het bezoek van de kinderen duikt ze nog even in een grote opblaasband in het zwembad. Ze dobbert wat rond en kijkt naar haar teamgenoten van TeamNL op het enorme scherm achter het zwembad. De nummers van de gouden race zitten nog op haar rug. Tijd om ze rustig te laten slijten.

Finishbord
Van Rouwendaal is niet de enige winnaar die donderdagochtend het bad nog even induikt: ook Ferry Weertman trekt een baantje. Zijn trainer Marcel Wouda, bondscoach van het open waterzwemmen, heeft voor een foto in deze krant het inmiddels bekende finishbord meegenomen. Zelf gefabriceerd in de garage in Eindhoven, het materiaal gekocht bij de Praxis. ,,Volledig van eigen makelij”, zegt hij trots. ,,We hebben veel aan het bord te danken”. Acht weken trainden Weertman met zijn coach op het aantikken, en met succes: Hij won zinderend goud op de 10 kilometer.

Eenmaal in het bad laat Weertman aan de kinderen zien hoe je snel draait in het water, hoe je het beste in het water ligt, en wat de beste techniek is. Op de rand van het bad kijken de kinderen geïnteresseerd toe. Een lerares vertaalt alles in het Portugees. Veel vragen durven de kinderen nog niet aan de kampioen te stellen. ,,Hoe lang moet je voor zoiets trainen?”, komt er voorzichtig uit. Ferry beantwoordt alles rustig.

De clinic is leuk, maar het mooiste vinden ze toch dat ze allemaal even de medaille mogen vasthouden. ,,Je krijgt hem nooit meer terug Fer!”, grapt zijn coach vanaf de zijkant. Maar na afloop gaat de gouden plak weer veilig in de tas. Mee naar Nederland op de medaillevlucht, die maandagavond vertrekt.

Bron: ad.nl