QN Sport+ Television N.V.

Brazilië pakt voetbalgoud

Brazilië heeft de olympische voetbalfinale gewonnen. In eigen land werd Duitsland na penalty’s verslagen. Neymar schoot de beslissende penalty binnen nadat de Duitser Nils Petersen had gemist. Neymar werd de held van het gastland.

Na negentig minuten voetballen stond het 1-1, in de verlenging werd niet meer gescoord en dus moesten penalty’s de beslissing brengen. Brazilië nam deze dus beter (5-4).

Met een gouden medaille kon Brazilië revanche nemen voor de grote vernedering twee jaar geleden. Toen verloor Brazilië met liefst 7-1 van de Duitsers in de halve finale van het WK in eigen land.

Neymar zet gastland op voorsprong

Duitsland had binnen een kwartier al een grote kans op de openingstreffer. Een schot van Julian Brandt vanaf een meter of achttien eindigde op de lat. Neymar wist Brazilië na een klein half uur op voorsprong te zetten. De sterspeler wist een vrije trap via de onderkant van de lat binnen te schieten.

Sven Bender was kort daarna dicht bij de gelijkmaker. De middenvelder van Borussia Dortmund raakte echter de lat.

Duitsland komt terug

In de tweede helft wist Duitsland op gelijke hoogte te komen door Max Meyer. De aanvoerder schoot raak van zo’n elf meter. Daarna was het Brazilië dat ging jagen op de 2-1. Renato Augusto en Gabriel Jesus waren allebei dicht bij een doelpunt. In de slotfase werd Duitsland echter weer wat gevaarlijker.

Na negentig minuten reguliere speeltijd werd er verlengd. In de extra dertig minuten werd er echter niet gescoord en dus moesten penalty’s uitwijzen wie de winnaar zou worden. Alleen de Duitser Nils Petersen miste zijn penalty. Neymar schoot de vijfde Braziliaanse strafschop op rij binnen.

De enige ontbrekende prijs

Olympisch goud was de enige prijs die het Braziliaanse voetbalelftal nog nooit won. De Zuid-Amerikanen veroverden vijf keer de wereldtitel, acht keer de Copa América en vier maal de Confederations Cup.

Telesport