QN Sport+ Television N.V.

Bryan Ruiz: van extreem zware groep naar kwartfinale

bryan ruiz

Het aankomende WK was in januari een belangrijke reden voor Bryan Ruiz om op huurbasis te kiezen voor PSV, zo liet de Costa Ricaan destijds weten aan Voetbal International. En dat heeft hem geen windeieren gelegd. Zaterdag speelt Ruiz met zijn land de kwartfinale tegen Nederland.

De Wezel maakte in 2012 de overstap van FC Twente naar Fulham, maar een succes werd zijn tijd in Engeland nooit. Met het oog op het WK wilde Ruiz aan spelen toekomen en hij liet zich verhuren aan PSV. Hoewel ook dat halfjaar – met vijf goals in veertien optredens en een vierde plek in de Eredivisie – geen onverdeeld succes werd, heeft het voor de Costa Ricaan prima uitgepakt. Maar hij, en met hem vele anderen, konden eind januari niet bevroeden dat hij bijna een halfjaar later als aanvoerder van zijn land in de kwartfinale van het WK tegen Nederland zou spelen.

‘Bij PSV kan ik vertrouwen en ritme opdoen voor het WK. Dat is een van de belangrijkste redenen geweest’, sprak Ruiz tegen Voetbal International over zijn beweegredenen om naar Eindhoven te komen. ‘Het is niet zo dat ik bij Fulham te horen kreeg dat ik helemaal niet meer aan bod zou komen, maar de trainer draaide er niet omheen: ik moest wachten op een kans. Omdat dat geen ideale situatie is in de aanloop naar een WK was het voor mij beter om ergens anders heen te gaan.’

Ruiz wilde namelijk tevens de ongerustheid wegnemen bij de Costa Ricaanse voetbalfans. Zij zagen hun sterspeler op de Londense bank verpieteren. ‘Ik merkte dat er wat zorgen waren en dat is begrijpelijk. Ik ben de aanvoerder, de mensen verwachten veel van mij. Met dat verwachtingspatroon kan ik goed leven, het is al jaren zo. Ik ben niet alleen aanvoerder, maar ook een van de oudere spelers. Het is logisch dat de fans erop rekenen dat ik de ploeg bij de hand neem.’

Costa Rica-captain Bryan Ruiz aan de bal in de achtste finale tegen Griekenland. Hij had eind januari nooit gedacht dat hij een klein halfjaar later in de kwartfinale tegen Oranje zou staan.
Costa Rica-captain Bryan Ruiz aan de bal in de achtste finale tegen Griekenland. Hij had eind januari nooit gedacht dat hij een klein halfjaar later in de kwartfinale tegen Oranje zou staan.

En dat deed Ruiz dit WK. Tegen Uruguay (3-1 winst) vervulde hij nog geen glansrol, maar zijn rake kopbal vlak voor rust tegen Italië (1-0 overwinning) bezorgde zijn ploeg een plek in de achtste finale. Daarin zette Ruiz de Costa Ricanen op 1-0 tegen Griekenland, waarna hij in de gewonnen strafschoppenserie een pingel binnenschoot. Dat zijn land die laatste zestien überhaupt zou halen, dat had ook Ruiz niet gedacht.

‘We zitten in een extreem zware poule’, verwees Ruiz destijd naar de groep met naast Uruguay en Italië ook nog Engeland. ‘Niemand verwacht iets van ons. We worden door iedereen als het zwakste land in de poule gezien. Uruguay doet het doorgaans goed op het WK, Italië vaak ook. Engeland al een aantal toernooien niet, maar is natuurlijk wél een sterke tegenstander. Wij hebben niets te verliezen, we zijn de underdog. Daar moeten we ons voordeel mee doen.’

Costa Rica profiteerde optimaal van die rol. De Midden-Amerikaanse voetbaldwerg meldt zich zaterdag ineens in de kwartfinale tegen Oranje. Daarin treft het spelers van bijvoorbeeld Bayern München en Manchester United. Het staat in schril contrast met de selectie van Costa Rica. Daarin lopen naast Ruiz spelers van Levante, Club Brugge, FSV Mainz 05 en Olympiakos Piraeus, maar ook van Alajuelense, Columbus Crew, Ålesund en Deportivo Saprissa rondlopen.

Dat wist Ruiz eind januari ook al. ‘Er spelen een stuk of vier Costa Ricanen in sterke, Europese competities en een stuk of zes in de kleinere. We hebben niet veel ervaring op topniveau, maar het is ons zeker niet volledig onbekend.’ Zaterdag mogen de grotendeels onbekende spelers zich op het allerhoogste niveau laten zien. De ploeg zal daarin vechten voor (nog meer) wereldwijde erkenning.

Droom
Ruiz kijkt uit naar het duel met Oranje laat hij aan het ANP weten. ‘Ik ken veel spelers heel goed, dus ik heb de coach goed kunnen helpen. Voor mij maakt dat de wedstrijd van zaterdag ook extra speciaal. Het is als een finale voor ons. We hebben al een geweldig WK achter de rug, maar we willen heel graag in het toernooi blijven. Nederland heeft een geweldige selectie, het is een droom voor iedere speler uit Costa Rica om tegen dit team te mogen spelen.’

vi.nl