QN Sport+ Television N.V.

Calvin Tjong Tjin Joe voor de 5e keer jeugdkampioen van Suriname

Calvin Tjong Tjin Joe is dit jaar wederom jeugdkampioen geworden van Suriname. De 17 jarige schaaktalent wist zondag na 7 gespeelde rondes de volle 100% score te halen. Met dit kampioenschap is hij voor de vijfde achtereenvolgende jaar jeugdkampioen van Suriname. Het Nationaal jeugdkampioenschap is een toernooi voor schakers onder de 20 jaar. Zijn naaste concurrenten waren allen spelers van de Schaakvereniging Rukhmania, namelijk Manish Ramjiawan, Pierre Chang en Vickey Ramdat Tewarie.

In totaal hebben 37 schakers meegedaan aan dit toernooi. De U10 kampioen Victoria Kaslan, de U12 kampioen Alessandro Bronne, de U14 kampioen Shiva Kalka en de U16 kampioen Cedric Prade waren ook van de partij.

Manish Ramjiawan die voor de laatste keer mocht deelnemen aan het jeugdkampioenschap werd net als in 2014 wederom semi-kampioen. Ramjiawan wist 5,5 punten te scoren. Pierre Chang, Vickey Ramdat Tewarie en Cedrid Prade scoorden elk 5 punten waardoor ze op een gedeelde derde plaats eindigden. Na het toepassen van tiebreak regels kwam Chang in aanmerking voor de derde plek, Ramdat Tewarie eindigde op de vierde plaats en Prade moest genoegen nemen met de vijfde plaats. Prade is eerder dit jaar kampioen geworden in de u-16 leeftijdsklasse. De u-12 kampioen Alessandro Bronne was voor dit toernooi in topvorm en eindigde verassend op de zesde plaats.

Upper 20 en Upper 30 class
Simultaan met het U20 kampioenschap werd een upper 20 en upper 30 toernooi gehouden. Er hadden zich respectievelijk 5 om 7 schakers aangemeld waardoor ze met zijn allen in 1 grote poule zijn geplaatst.

Na 5 spannende ronden wist niemand minder dan de voorzitter van de Surinaamse Schaakbond, Frank Lo Kim Lin, met de eer te strijken in de upper 30 class.

In de upper 20 class werd Suradj Hanoeman kampioen. Hanoeman werd ook algemeen kampioen van de grote poule.

Huldiging
Bij de afsluiting werd door Frank Lo Kim Lin een speciale huldiging uitgebracht aan 3 schakers die titels hadden behaald bij de Centraal Amerikaanse and Caribische Jeugd kampioenschappen (CAC – chess ) op Trinidad in augustus dit jaar.

Het betrof Calvin Tjong Tjin Joe die semikampioen werd in de U18 klasse en daarmee ook de FM (Fide Master) titel behaalde. Met deze FM titel is Calvin Surinaamse jongste FM.

Zijn zusje Kaithlyn Tjong Tjin Joe werd in de dames U14 klasse kampioen en zij behaalde hiermee de WFM (Women’s Fide Master) titel. Kaithlyn is eveneens Surinaamse jongste WFM.

Victoria Kaslan kwam uit in de U10 meisjes klasse en eindigde op de derde plaats en kreeg hiermee de WCM (Women’s Candidate Master) titel. Victoria is de jongste schaakster in Suriname met een titel.

De voorzitter stelde ook het team voor dat deel zal nemen aan de Consude games in Paraguay. In December zullen 2 jongens en 2 meisjes van onder de 14 worden afgevaardigd om Suriname bij het schaken te vertegenwoordigen.

Het team bestaat uit: Kaise Oneil, Nehemia Wee Wee, Kaithlyn Tjong Tjin Joe en Catherine Kaslan.

De Surinaamse Schaakbond is zeer tevreden met het resultaat behaald op de CAC chess toernooi en zal haar intensieve trainings programma onverkort voortzetten met de ondersteuning van de Cubaanse trainers alsook met de hulp van sponsoren.

Bij dit toernooi kon gerekend worden op de ondersteuning van de CBvS, Assuria en Basic One.