QN Sport+ Television N.V.

Chili verslaat Argentinië in finale Copa América

Chili heeft voor het eerst de Copa América voor zich opgeëist. In een waar voetbalgevecht in het Estadio Nacional in Santiago de Chili versloeg de ploeg Argentinië na strafschoppen.

De grimmige eerste helft werd ontsierd door een aantal spijkerharde overtredingen. Zo mocht Gary Medel van geluk spreken dat hij er met geel vanaf kwam, nadat hij Lionel Messi in het kruis schopte. Het Argentijnse wonderkind kon verder, maar dat gold niet voor Angel Di María. Bij Manchester United kampte hij lange tijd met spierblessures en ook nu noopte een pijnlijke hamstring hem tot opgeven.

Initiatief Chili

De tweede helft begon met aaneenschakeling van hoekschoppen voor de Argentijnen, die de Chileense doelman Claudio Bravo niet echt konden verontrusten. Daarna namen de Chilenen, hartstochtelijk aangevuurd door het publiek, het heft in handen. Verder dan kleine kansjes kwam het gastland echter niet. De beste kans was negen minuten voor tijd voor Alexis Sánchez. De aanvaller van Arsenal plukte een bal op fraaie wijze uit de lucht, maar zag zijn volley voorlangs gaan.

Het was het begin van een enerverende slotfase, waarin Chili het initiatief behield en de Argentijnen loerden op de counter. Die tactiek was bijna succesvol toen Ezequiel Lavezzi oog-in-oog met Bravo de bal in het net schoof. De aanvaller van PSG werd echter teruggefloten wegens buitenspel. Ook claimde Argentinië tevergeefs een strafschop nadat Marcos Rojo met twee armen werd vastgehouden door Club Brugge-verdediger Francisco Silva.

Rensenbrink-moment

Tien seconden voor het einde van de blessuretijd sloeg de Chilenen alsnog de schrik om het hart toen Messi op avontuur ging, de bal bezorgde bij Lavezzi, die op zijn beurt Higuain vrijspeelde bij de tweede paal. De inglijdende spits leek de bal voor het intikken te hebben, maar schampte de buitenkant van de paal. Zoals Rob Rensenbrink dat deed in de WK-finale van 1978 in Buenos Aires.

Verlenging

In de verlenging werd niet gescoord. In de noodzakelijke strafschoppenserie was Chili veel beter. Bij Argentinië misten Higuaín en Banega. Alexis Sánchez besliste de serie met een schitterende Panenka-strafschop.

Bron: nos.nl