QN Sport+ Television N.V.

Chinyere Pigot wint brons op Odesur

SANTIAGO – Suriname heeft haar eerste medaille binnen op de Zuid-Amerikaanse Spelen (Odesur) 2014. Chinyere Pigot won zaterdagavond brons op de 100 meter vrijeslag in Centro Acuatico in Santiago de Chili. Ze eindigde op een gedeelde derde plaats met de Venezolaanse Ariene Semeco met een tijd van 56,92 seconden; een nieuw persoonlijk record voor Pigot. Goud won de Braziliaanse Larissa Martins de Oliveira in een tijd vasn 55,70. Tweede werd ook een Braziliaanse, te weten Graciele Herrmann met een tijd van 56,36.

‘Ik hoopte stiekempjes dat ik een podiumplaats zou halen’, was de eerste reactie van Pigot na de race. Ze startte de finale van dit nummer 0,4 seconden sneller dan de series. Maar toch raakte ze achter op de top 3,  bestaande uit de Brazilianen en de Venezolaanse. Pigot keerde ook wat seconden later bij het 50 meter punt.  ‘Gewoonlijk is het normaal dat ik als eerste keer, maar vandaag was het even anders. Ondanks de achterstand op de top 3, hoopte ik toch op een medaille. Ik ging ervoor en heb toch nipt de bronzen medaille gehaald’, vertelde Pigot. Deze medaille is de hoogste prijs die ze ooit gewonnen heeft en haar eerste Odesur-medaille ooit.

Zwemcoach in Chili, Marcel Tjon Kong Hong,  is blij met de prestatie van zijn pupil. ‘Vooraf had ik al gehoopt voor een finaleplaats voor haar. Tjon Kong Hong vindt niet dat Pigot een slechte start heeft gemaakt, getuige de 0,4 seconden vooruitgang bij de start in deze match. De coach is blij dat Pigot onder de 57 seconden is gegaan. ‘Dat was een van de doelen’, zegt hij.

Vandaag komen in actie op het onderdeel zwemmen in de series Renzo Tjon-A-Joe (50m vrij), Zuhayr Pigot (50m vrij en 100m vlinder) en Wayne Denswil (200m IM). Coach Tjon Kong Hong hoopt dat zondag de zwemmers nog meer finaleplaatsen zullen halen.

Jaswant Gajadien