QN Sport+ Television N.V.

Cidney Tolud schiet De Arend langs Koi Carper

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — Cidney Tolud werd zondagavond de grote held bij De Arend in de mannenhoofdklassecompetitie van de Surinaamse Basketbalassociatie. Uit een succesvolle driepunter schoot hij zijn ploeg met nog 7,2 seconden langs Koi Carper: 76-74. Michiel Tjon A Tsien van de opponent had daarna een verlenging kunnen afdwingen, maar benutte slechts één van de twee vrije worpen. Eindstand 76-75.

“Ik was blij met de basket”, geeft Tolud na de wedstrijd toe in gesprek met de Ware Tijd. “Het was een mooie wedstrijd.” De Arend stond bij de rust met twintig punten voor: 52-32. “We zijn door nonchalance in de derde quarter gaan verslappen”, bekent de match-winner. “We moeten meer praten en vooral agressiever gaan verdedigen. Het was al met al een spannende en prachtige wedstrijd die in ons voordeel is afgelopen.” De overwinning was de eerste uit twee duels voor De Arend, dat op 31 juli (de openingsdag van de verkorte competitie, … red.) met 64-73 klop kreeg van De Schakel.

 

Kon beter

Koi Carper, dat een week terug met 69-78 verloor van Yellow Birds, leed zijn tweede verliespartij op rij uit evenveel duels. Archinio Prado, die de De Arend-defense steeds te snel af was, zelf scoorde of zijn teamgenoten op maat bediende om punten te maken, is ondanks de tweede opeenvolgende nederlaag niet teleurgesteld. “We zijn ietwat slap gestart en waren niet goed opgewarmd, maar het veel praten van coach Ludwig Belgrave heeft ons gestimuleerd om beter te spelen”, merkt de korte, snelle guard op.

 

Prado geeft toe dat de three-pointer van Tolud een klap in het gezicht was. “Het was een toffe actie.” Daarvoor had Danzell Anantoewe Koi Carper met nog 10,6 seconden uit een snelle uitbraak van Prado nog naar 74-73 geschoten. De Arend-coach Wilfred Zeefuik nam gelijk daarna een time-out. Na de succesvolle actie van Tolud, beging Eldridge Daniël, die het veld met vijf fouten moest ruimen, een misslag op Tjon A Tsien. De Koi Carper-speler maakte slechts één vrije worp, waardoor De Arend door het oog van een naald kroop. “Het kon beter”, onderstreept Prado. “Ik heb daarvoor ook een gehaaste three-point-doelpoging ondernomen. Het was al met al een mooie game.”

Wedstrijdverloop

Prado opende de score al na acht seconden uit een jumper. Enzo Zeefuik maakte kort daarna uit een lay-up 2-2. De Arend sloot de eerste tien minuten af met 27-20. De voorsprong werd in het tweede spelbedrijf zelfs opgetrokken naar twintig punten.

 

DTSNV

Onder anderen Prado en Anantoewe brachten het verschil met nog 4:10 in de derde quarter terug tot zes punten: 46-52. Eddy Massé bezorgde Koi Carper met nog 1:05 uit een vrije worp zijn eerste voorsprong sinds 2-0: 54-53. De Arend-captain Clarence Rozenblad bracht zijn team uit een three-point play weer aan de leiding (56-54), voordat de laatste tien minuten met 57-56 werd ingegaan.

De laatste fase was zonder meer spannend met De Arend die de druk van de tegenstander uiteindelijk doorstond. Rozenblad leidde De Arend met 24 punten en genoot goede bijval van Tolud en Sven Tojo, die respectievelijk veertien om dertien punten scoorden. Archinio Prado werd met 32 punten topscorer bij Koi Carper, gevolgd door Anantoewe en Miquel Prado met negen om acht punten.

Dwtonline.com