QN Sport+ Television N.V.

COMMENTAAR: Olympische smoesjes niet realistisch

PARAMARIBO – HET STEMT TOT nadenken wanneer Surinaamse sporters hun droom niet tot werkelijkheid brengen, met opgave van soms niet steekhoudende redenen. Een zekere realiteitszin komt uit de mond van de atleet Sunayna Wahi die over haar teleurstellende prestatie zegt geen smoesje te willen bedenken. Doorgaans maken Surinaamse sporters er een gewoonte van over tegenvallende prestaties op internationale toernooien smoesjes te bedenken en andere mensen de schuld te geven, terwijl zij in een aantal gevallen het falen aan zichzelf te wijten hebben.

Met uitzondering van Renzo Tjon A Joe hebben de overige Surinaamse atleten op de Olympische Spelen niet eens hun beste tijd geëvenaard, laat staan verbeterd. Van alle atleten heeft slechts Jurgen Themen de A-limiet gehaald. Wie goed de weg die door de Surinamers naar Rio is afgelegd analyseert, bespeurt ongetwijfeld de ondertoon van uitgebleven maximale condities waarmee de Surinaamse deelnemers hun voordeel zouden moeten doen.

De secretaris-generaal van het Surinaams Olympisch Comité (SOC), AstraSingh, heeft verklaard dat het comité niet tevreden is over de ‘oogst’ in Rio, omdat gehoopt werd op minimaal het verbeteren van persoonlijke records. Het SOC stelt vast realistisch genoeg te zijn te beseffen dat het op een dergelijk forum niet zo makkelijk is als het lijkt. Het bevestigt dat er meer gedaan moet worden als het om topsport gaat en deelname aan evenementen op internationaal niveau. Een juiste constatering is, dat de Olympische Spelen voor sporters een kennismaking is met ervaringsfeiten die moeten worden meegenomen.

Het SOC gaat niet ver genoeg bij een zoektocht naar de juiste beleidsrichting voor ontwikkeling en groei. Het staat in dezelfde rij van degenen die de afgezaagde mening vertolken over ‘we hebben ons best gedaan, maar het is niet gelukt’. Met dit excuus wordt een open deur ingetrapt. Het SOC heeft de plicht, samen met de sportbonden en verenigingen, te zoeken naar de juiste beleidsrichting om op korte, middellange en lange termijn een nationaal beleid te voeren, dat gericht en afgestemd is op het bereiken van topprestaties. Binnenhalen van internationaal deskundig kader is daarbij gewenst.

Surinamers zijn eerst opgevoed in een oeroude cultuur van de olympische gedachte dat niet het winnen belangrijk is, maar het deelnemen. Toen braken Anthony Nesty en LetitiaVriesde door en ze hebben laten zien dat het mogelijk is om een succesvolle weg te banen naar de absolute top. Nesty temperde het idee in de Surinaamse samenleving dat Tjon A Joe met een medaille huiswaarts zou keren. Het is niet realistisch op basis van de ranking, en iedere sporter is anders. Elke persoon heeft een andere potentie, zegt hij over het waanbeeld dat elke zwemmer met potentie de volgende Anthony Nesty is.

Indachtig de wijsheid van deze vroegere topsporter moet gebroken worden met de valse hoop dat de absolute top wordt bereikt, zonder lokaal en internationaal de condities daartoe te scheppen. In de toekomstige fase van de ontwikkeling van topatleten moet gekapt worden met onrealistische verwachtingen. Men moet zich toeleggen op een beleid dat de toets der kritiek kan doorstaan. Alleen op die manier staat de Surinaamse sport met beide benen op de grond.

Door : dwtonline