QN Sport+ Television N.V.

Cort wint Alpenetappe na wonderlijke finale; Pogacar houdt nét geel

Magnus Cort Nielsen heeft de tiende etappe in de Tour de France op zijn naam gebracht. De Deen was in de rit naar Megève over 148,1 kilometer na een wonderlijke finale de snelste van een grote groep vluchters.

De renner van EF Education maakte deel uit van een groep van 25 man, die zich na ruim een uur koers had gevormd. Ook Dylan van Baarle zat erbij. De Nederlander van Ineos ging de laatste kilometer in als koploper, maar eindigde uiteindelijk op de vijfde plaats.

Lennard Kämna was een van de vluchters en had lange tijd zicht op het geel. Het peloton hield de schade echter beperkt tot 8.54, waardoor Tadej Pogacar nog net de leiderstrui behield.

NOS

Onrustig begin

Na een reeks vruchteloze vluchtpogingen vormde zich na een uur koers, toen Van Baarle op de pedalen was gaan staan, een kopgroep van 25 man.

Ook Lennart Kämna, tijdens de Dauphiné van 2020 al eens winnaar van een etappe naar Megève, was van de partij. De Duitser was met 8.43 op de gele trui van Tadej Pogacar de best geklasseerde renner in de kopgroep.

De voorsprong liep op tot een minuut of zeven toen Alberto Bettiol op de voorlaatste klim wegsprong uit de kopgroep. Maar toen werd de etappe ineens tijdelijk stilgelegd.

Een groep klimaatactivisten had zich vastgelijmd op het wegdek en stak bengaals vuur af. Bettiol kon er nog net omheen slalommen. De organisatie neutraliseerde daarop de koers. Toen de weg weer vrij was, werden de renners weer weggeschoten, met behoud van de oorspronkelijke tijdverschillen.

Bettiol teruggepakt

Na het oponthoud begon Bettiol met een halve minuut voorsprong op zijn voormalige vluchtgenoten aan de lange slotklim (19,2 kilometer à 4,1 procent) naar het vliegveld van Megève.

Halverwege de klim werd de Italiaan teruggepakt door een deel van de voormalige kopgroep, met Van Baarle en Kämna. Met een voorsprong van ruim negen minuten op het peloton met Pogacar reed Kämna op dat moment virtueel in het geel.

DTSNV

Spetterende finale

In de spetterende finale sloeg eerst de 38-jarige Luis León Sánchez een gaatje, maar hij werd bijgehaald door een groepje met onder anderen Van Baarle. De Nederlandse winnaar van Parijs-Roubaix ging erop en erover, maar hij kwam niet weg

Sánchez ging opnieuw, Nick Schultz ging hem voorbij, waarna Cort de Australiër op de streep nog van de ritzege hield. Het peloton volgde op 8.54 en dat was voor Pogacar nog net genoeg om het geel te behouden.

 

 

 

Bron:Nos.nl