QN Sport+ Television N.V.

Costa Rica grijpt ten koste van Nieuw-Zeeland 32ste en laatste WK-ticket

Costa Rica heeft zich als 32ste en laatste land geplaatst voor het WK in Qatar. De Midden-Amerikaanse ploeg was in de intercontinentale play-off met 1-0 te sterk voor Nieuw-Zeeland, dat ruim 20 minuten met tien man speelde.

Costa Rica komt op het WK in groep E terecht, waar het achtereenvolgens Spanje, Japan en Duitsland treft. Eerder deze maand wisten Wales en Australië al het 30ste en 31ste WK-ticket te bemachtigen.

Joel Campbell werd met een vroege treffer de held van Costa Rica. Het land met zo’n vijf miljoen inwoners wist zich voor vier van de laatste vijf WK’s te plaatsen. Nu leidde de Comlombiaanse succescoach Luis Fernando Suárez de ploeg naar het WK. Eerder deed hij dat met het bescheiden Ecuador (2006) en Honduras (2014).

Doelman Navas enige ster bij Costa Rica

Doelman Keylor Navas van PSG is de enige sterspeler van Costa Rica. Liefst 17 van de 23 selectiespelers zijn nog actief in de eigen competitie.

Campbell viert de vroege treffer met enkele Costa Ricaanse fans. EPA

Ook Nieuw-Zeeland, waar de in het Gelderse Brummen geboren Nando Pijnaker een basisplaats had, is bepaald geen internationale hoogvlieger. Ter illustratie: aanvoerder Winston Reid speelde in mei 2021 voor het laatst een clubwedstrijd en kwam sindsdien alleen nog uit voor de nationale ploeg.

Zeventienjarige geeft cruciale assist

In het Ahmed bin Ali-stadion dat ook gebruikt zal worden tijdens het WK, was de eerste aanval direct raak. De pas 17-jarige Jewison Bennette gaf laag voor vanaf links en voormalig Arsenal-spits Joel Campbell tikte tussen twee Nieuw-Zeelandse verdedigers binnen.

Na die vroege achterstand trokken de ‘Kiwi’s’ noodgedwongen het offensief naar zich toe. Behalve een groot overwicht in balbezit (ruim 70 procent) leverde dat ook een drietal schietkansen op. Maar keeper Navas zag alle inzetten naast zijn doel gaan.

Doelman Navas is de bekendste naam in de selectie van Costa Rica EPA

Navas was vlak voor rust wel geklopt toen Chris Wood van dichtbij kon uithalen. Scheidsrechter Mohammed Abdulla Hassan uit de Verenigde Arabische Emiraten werd door de VAR naar de kant geroepen en keurde de treffer af wegens een lichte overtreding van aangever Matthew Garbett.

DTSNV

Snel rood voor invaller

Het duel werd steeds onvriendelijker, vanwege het erg fysieke spel van Nieuw-Zeeland en het soms theatrale gedrag van Costa Rica. Halverwege de tweede helft leidde dat (opnieuw na een VAR-ingreep) tot een rode kaart voor Kosta Barbarouses. De Nieuw-Zeelandse invaller stond pas zeven minuten in het veld toen hij hard doorging op Francisco Calvo en kon meteen weer vertrekken.

Met elf tegen tien veranderde het spelbeeld nauwelijks: Nieuw-Zeeland had veel balbezit, maar slaagde er niet in om grote kansen te creëren. Navas moest nog wel een gevaarlijk afstandsschot van Clayton Lewis uit de kruising tikken.

Costa Rica beperkte zich tot verdedigen en tijdrekken en plaatste zich zo voor de zesde keer in de geschiedenis voor het WK.

 

 

 

Bron:Nos.nl