QN Sport+ Television N.V.

Covid-19 bemoeilijkt voorbereidingen Jean-Pierre Sabajo

PARAMARIBO – Het was de bedoeling dat wielrenner Jean-Pierre Sabajo deze maand naar Trinidad en Tobago zou afreizen om zich voor te bereiden op de Tobago Classic, die in de tweede week van oktober wordt gehouden. De Surinaamse wielrenner zou drie weken op het eiland trainen, maar de uitbraak van het nieuwe coronavirus gooide roet in het eten.

“Dit zorgt voor stagnatie in mijn voorbereiding.” De voortgang van de wegwedstrijd (vijf etappes in drie dagen) is nog niet duidelijk. “Het enige dat ik heb vernomen, is dat het seizoen tot nader order on hold is gezet. Naarmate de tijd vordert, zal er meer info worden verstrekt.”

De wielrenner verheugde zich op de ontmoeting en maakte december vorig jaar al een aanvang met de voorbereiding. Op Trinidad en Tobago zou hij trainen onder begeleiding van Ashton Williams. Sabajo leerde de coach vorig jaar kennen, toen hij op het eiland vertoefde.

Sabajo maakte in 2019 een minder goede periode door en is ook dit jaar niet sterk gestart. Hij schrijft het toe aan zijn gezondheid, maar wil nu daarover niet veel kwijt. Volgens hem vormde zijn gezondheidssituatie het grootste struikelblok vorig seizoen. “Het zorgde voor verlies in balans en discipline. Mijn passie en drive gingen hierdoor bergafwaarts.”

Het werd een mentale strijd, maar langzaamaan pakte hij de draad weer op. “Ik ben nog niet helemaal in vorm, maar werk eraan.” Sabajo put motivatie uit voorgaande successen en leuke ervaringen. Daarnaast probeert hij niet op negativiteit in te gaan; hij beschouwt deze periode, waarbij het coronavirus wereldwijd alles lam legt, als een plus. “Ik heb extra tijd om weer in vorm te komen.”

De wielrenner benadrukt het belang van trainen in deze situatie. “Als atleet is het belangrijk om mentaal sterk te blijven.” Momenteel traint de 22-jarige sportman op zijn fiets op rollen, soms op de weg en doet af en toe ook andere indooroefeningen. “Dit wordt na een tijdje erg saai, maar ik heb niet veel te doen, dus focus ik me daarop en maak er het beste van.”

Hij heeft inmiddels zijn schoolopleiding (audio-visuele productie op het Natin-MBO) afgerond en heeft een vaste baan. Hij zegt een goede band te hebben met zijn werkgever. “Ik kan goed communiceren met mijn leidinggevende, waardoor ik mijn trips gemakkelijk kan inplannen.”

Dwtonline.com