QN Sport+ Television N.V.

Covid-19 houdt volleybalinternationals thuis

PARAMARIBO – De coronapandemie heeft wereldwijd bijna overal alles ontregeld. De Surinaamse internationals Sigourney Kamé, Cabriëlla Bouterse, Ketura Margaret, Lakeesha Esseboom (VS) en Johnelle Jameson (Nederland), die in het buitenland studeren en volleyballen, zitten door de maatregelen thuis.

“Dit is echt even kijken, zien en bidden voor het beste”, houdt Kamé de Ware Tijd voor. Ze gaat alleen naar buiten als ze eten moet halen op de campus van de Florida Atlantic University, waar ze studeert. “De campus is open voor de mensen die er nog zijn. Voor de rest is het leeg. De andere internationals zijn vóór de shutdown teruggegaan naar hun land”, vertelt ze.

Kamé is niet teruggekeerd naar Suriname, omdat ze in mei afstudeert. “Ik moet hier blijven tot 8 mei, want dan studeer ik af en daarna moet ik verhuizen. Nadat ik ben afgestudeerd, zien we wel hoe alles eraan toegaat.” Ze zegt gewoon kalm te blijven. “I’m just making the best of it. Je ziet wel veel politieauto’s. Ze screenen overal om alles intact te houden.”

Bouterse vertoeft al langer dan een maand alleen in haar appartement; haar teamgenoten zijn terug naar Brazilië, Colombia, Aruba en andere landen. “Het is een beetje raar om te zien dat mensen verplicht worden om maskers op te hebben als ze naar de winkel willen. Of om mensen in een rij te zien staan omdat er maar een paar naar binnen worden toegelaten”, deelt ze haar ervaring.

Het drukke Miami is volgens haar ineens een “ghost town” geworden. Anderhalve week terug heeft ze Margaret, die terug in Suriname is, op de luchthaven afgezet. “Dat was ook ‘eng’ om te zien dat er op een normaal drukke airport maar twee vluchten waren.” In deze periode doet ze hard haar best om in vorm te blijven. “Er valt eigenlijk niets anders te doen dan snoepen en veel eten”, grapt ze. Bouterse rent in haar buurt en doet thuis wat oefeningen. “Alleen word ik snel moe aangezien mijn lichaam van een actief naar lui leven is gegaan.”

Margaret is al langer dan een week in Suriname. De situatie rondom Covid-19 in de VS noemt ze “sad“. “Mijn teamgenoten gingen na de spring break terug naar huis. The semester got cut short, dus was wel zielig. Sommige teammates heb ik niet eens goed kunnen groeten. Verder vind ik het frustrerend, omdat ik niet kan volleyballen. Heel veel is gecanceld, but we have to do what we have to do om gezond te blijven”, aldus Margaret.

Ook Jameson frustreert. “In Nederland mag niemand over straat en ik kan voorlopig niet werken.” Over de school maakt ze zich nu even niet druk. “Ik had plannen om naar Suriname te komen, maar moet het verschuiven naar volgend jaar. In deze periode ben ik veel met mijn familie, dus ben ik minder emotioneel en ik hoop dat dit snel voorbij gaat. De situatie is volgens mij wel erger in de VS dan hier.”

Esseboom heeft plannen om de VS te verlaten. Sinds de State College of Florida op 15 maart is gesloten, volgt ze online classes. Met drie van haar teamgenoten moest ze verhuizen naar een ander appartement. “Ik vind het wel erg dat de situatie zo erg is hier. Ik wil terug naar Suriname, maar wacht nu gewoon op een vlucht.” Ze denkt nog tot juni in de VS te blijven. “Mijn plan is om naar Nederland te gaan om daar verder te studeren. Ik wil engineering doen en heb me daarvoor al geregistreerd.”

Esseboom zegt niet zoveel liefde meer te hebben voor volleybal. “Ik ben niet meer passionate. Volleybal is niet echt iets meer voor mij. Ik ben wel blij dat ik twee jaar in Amerika heb mogen meemaken. Het waren twee geweldige jaren met ups en downs. Ik heb zoveel geleerd. Ik moest het gewoon meemaken, maar zet een punt achter mijn journey in de States en ga mijn pad verder bewandelen in Nederland”, aldus Esseboom.

dwtonline.com