QN Sport+ Television N.V.

De Schakel verrast Ruckers

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — “Ik ben blij met de overwinning en het moet gezien worden als een motivatie voor ons.” Dat zei aanvoerder Stefano Eudoxie tegen de Ware Tijd na de verrassende 82-69 triomf van De Schakel op favoriet Ruckers in de Ismay van Wilgen Sporthal. De ploeg nam zondag een 1-0 voorsprong in de halve finales van de mannenhoofdklasse van de Surinaamse Basketbalassociatie (SBA).

Eudoxie weet als geen ander dat de kampioen van 2019 in de tweede partij met een ander wedstrijdplan zal komen. “We weten dat ze sterk gaan terugkomen, maar we zijn erop voorbereid”, laat de aanvoerder van De Schakel optekenen. “We hebben in de competitie beide wedstrijden van ze verloren vandaar dat ik aangeef dat dit een motivatie is. We gaan kijken waar er nog ogen en haken zijn voor game 2.”

De Schakel nam het spel over nadat Laqwyn Brondenstein met nog 1:49 in het eerste kwart een three-pointer maakte (15-12). De periode werd met 17-14 afgesloten. Bij de rust stond het 40-32. Ruckers probeerde over te nemen, maar sneed zichzelf in de vingers door gehaast spel, vele missers en het maken van onnodige fouten.

Anders was het bij De Schakel, die de bal niet alleen goed rondspeelde, maar ook openingen in de bucket creëerde en scoorde. Brondenstein, die topscorer werd met dertig punten, was zonder meer een kwelgeest. Hij genoot goede bijval van Vito Chin A Sen (dertien punten) en Jahmal Henar (elf). Chayf Elburg leidde Ruckers met zeventien punten, Kelvin Monkau droeg vijftien bij en Byorn Ewyk dertien.

 

Xaviër Elburg gaf toe dat Ruckers een valse start heeft gemaakt. “Het was gewoon een slechte start van ons. We hebben in ieder geval hieruit geleerd dat we wakker moeten worden”, onderkende de captain van Ruckers. Hij gaf verder aan dat hij niet teleurgesteld was. “We gaan donderdag gewoon anders spelen en ik weet dat we beter kunnen.”

De Arend vs Koi Carper

De Arend nam eerder op de avond in de andere halvefinaleserie een 1-0 voorsprong door Koi Carper met 84-72 terug te sturen. Emile la Rose liet zich weer eens gelden bij De Arend. Mede dankzij zijn gedurfd spel in de bucket van Koi Carper en verdediging lukte het de ploeg uit Frimangron te winnen. Good old Mitchell Zeefuik, die onder meer in de derde quarter achtereenvolgende three-pointers maakte, leverde ook een goede bijdrage. Naast dit tweetal vormde Sven Tojo een constante dreiging in de bucket van Koi Carper. La Rose (26 punten), Tojo (18) en Zeefuik (13) scoorden samen 57 punten voor De Arend.

Koi Carper kon de tegenstander tot de tweede quarter goed bijbenen voordat het uiteindelijk bezweek. Met nog 58,3 seconden werden Davienzo Dompig van Koi Carper en De Arend’s Andwelle End gediskwalificeerd nadat de twee mekaar hardhandig hadden aangepakt. Miquel Tjon Asien en Donnevan Rellum namen elk veertien punten voor hun rekening bij de verliezer, terwijl Denzell Anantoewe tien had.

 

DTSNV

Wilfred Zeefuik was blij met de overwinning. “Er werd op een hoog tempo gespeeld. Mijn team kan wel mooier spel leveren, alleen maken mijn spelers teveel turnovers”, vond de oefenmeester van De Arend. “We moeten nog in de play-offsfeer komen. Mijn spelers raken overenthousiast als het goed gaat.” Zeefuik was tevreden met de verdediging van zijn ploeg, “maar de aanval moet beter”.

Voor tegenhanger Ludwig Belgrave is het behalen van de post-season “al een prestatie”. “Het is een jonge ploeg, die pas begon te trainen toen deze verkorte competitie begon. We hebben toen pas besloten mee te doen en alles op alles gezet”, meent de Koi Carper-coach. “We gaan het wel niet hierbij laten. Mijn spelers waren vanavond zenuwachtig en misten easy ballen, maar we gaan een betere beurt maken in game 2”, belooft Belgrave.

Dwtonline.com