QN Sport+ Television N.V.

Démare wint sprint na fotofinish op lome Giro-dag langs Tyrreense Zee

Arnaud Démare heeft de zesde etappe van de Giro d’Italia gewonnen. Na een lome fietsdag langs de Tyrreense Zee was de Groupama-FDJ-renner in de massasprint rapper dan Caleb Ewan en Mark Cavendish. De vlakke rit over 192 kilometer van Palmi naar Scalea keek weg als een aflevering van Rail Away, een etappe om bij weg te dommelen.

Alleen de laatste tien kilometer was de moeite waard. Langzaam schoven de sprinttreintjes naar voren, zich klaarmakend voor een kaarsrechte finale. Het juiste wiel kiezen en wachten om op het juiste moment aan te gaan, was de truc. Démare, leider in het puntenklassement, was op de streep Ewan net te snel af. De finishfoto moest uitsluitsel geven, en zelfs daar was het moeilijk te zien, zo krap was het.

Arnaud Démare PRO SHOTS

Alle opgespaarde energie kwam er na korte, krachtige inspanning uit. Daarvoor was er namelijk ronduit sloom gereden. Volgens het langzaamste tijdschema dat de organisatie opstelde, zou de finish plaatsvinden om 17.24 uur. Maar toen moesten de renners nog ruim 25 kilometer koersen.

Kansloze vlucht

Sommige renners zouden denken: gekkenwerk, maar de dappere Diego Rosa (Eolo-Kometa) ging er op 168 kilometer van de finish in zijn eentje vandoor. Laat maar rijden, dachten de sprintersploegen.

Meer dan dik drie minuten trapte de vluchter niet bij elkaar, zo veel ruimte wilden Cavendish, Ewan, Démare en andere sprinters die aasden op de rit, hem ook weer niet geven. Het avontuur van Rosa was vanaf de eerste meters al een kansloze vlucht. Na een urenlange solo viste het peloton Rosa op krap dertig kilometer van de finish op.

Het peloton rijdt langs de Tyrreense Zee AFP

De Italiaan had daarvoor een fijn ritje langs de kust achter de rug. Links het geluid van kabbelende golven van de Tyrreense Zee, rechts het getjirp van krekels. Ruim honderd kilometer lang was alleen hij even te zien in de Italiaanse huiskamers.

In het peloton babbelden renners wat. De hartslag van Mathieu van der Poel kwam niet veel hoger dan honderd slagen per minuut. Bij de social media-afdeling van Quickstep, de ploeg van favoriet voor de ritwinst Cavendish, kon de etappe niet snel genoeg voorbij zijn.

De collega’s bij Jumbo-Visma noemden het ‘a rather calm day’. Vervolgens namen ze bij Quick-Step uitgebreid de tijd om het Beleg van Constantinopel, in volle gang tijdens het voorjaar van 1453, eens te belichten.

DTSNV

Zo’n etappe was het dus. In de toptien van het algemeen klassement is één ding veranderd na de zesde etappe. Nummer twee Lennard Kämna geeft geen 39, maar nog maar 38 seconden toe op rozetruidrager Juan Pedro López.

Die winst behaalde de Duitser door derde te worden bij de tweede tussensprint, die versnelling leverde hem één bonificatieseconde op.

Of López ook zaterdag nog in de leiderstrui rijdt, is nog maar de vraag. Vrijdag is weer een dag voor de aanvallers en klimmers. Klassementsmannen moeten op hun hoede zijn.

 

 

 

Bron:Nos.nl