QN Sport+ Television N.V.

Duitse volleybalsters slechte verliezers

Het olympisch kwalificatietoernooi in Ankara begint vandaag pas echt met de halve finales. Nederland speelt daarin tegen Italië en Turkije ontmoet Europees kampioen Rusland. De Duitse volleybalsters dropen af, nadat ze uit frustratie nog even wat beschuldigende vingers hadden uitgestoken.

Duitsland is na twee overwinningen uitgeschakeld en dat komt ook omdat Nederland woensdag met overmacht Turkije versloeg. In het Duitse kamp wordt nu hier en daar verkondigd dat Turkije met opzet zou hebben verloren. Dit bijvoorbeeld omdat Giovanni Guidetti, de bondscoach van Nederland, nauwe banden heeft met de Turkse ploeg.

Lisa Thomsentoch, de vriendin van de Nederlandse speelster Anne Buijs, schreef op haar facebookpagina dat ze altijd had gedacht de volleybalsport eerlijk was. Maar sinds de wedstrijd tussen Turkije en Nederland had ze die overtuiging niet meer en daar was ze bijzonder teleurgesteld over.

De Duitse speelsters keken de Nederlandse speelsters de afgelopen dagen in het hotel met de nek aan en dat is merkwaardig. Ze kunnen het toch Oranje niet kwalijk nemen dat ze Turkije van de vloer hebben geveegd?

In het Turkse kamp wordt gelachen om de Duitse beschuldigingen. De vernedering voor eigen publiek is ze door hun coach, de federatie en het publiek zwaar aangerekend. Bovendien zijn ze door de afstraffing niet eerste in de poule geworden en daarom staan ze vandaag tegenover Europees kampioen Rusland.

‘Wedstrijd verkocht’

“Ik ben over twee zaken teleurgesteld,’’ zegt Guidetti, die zeven jaar bondscoach was in Duitsland. “Ten eerste had ik het deze ploeg gegund om naar de Olympische Spelen te gaan, want ik heb een speciale band met heel veel mensen uit dit team. Maar ik ben ook teleurgesteld over de reacties op onze geweldige wedstrijd tegen Turkije.’’

Guidetti moet zelfs lachen om de suggestie dat de wedstrijd zou zijn verkocht. “Dat is echt een goeie grap. Wij hebben geen geld en de Turkse federatie heeft 750.000 euro betaald om dit toernooi te krijgen. Er is hier geld genoeg, dus hoeveel zou een overwinning wel niet kosten?’’

De bondscoach van Nederland wil na de makkelijke 3-0 zege van zijn ploeg op Kroatië ook niet te veel woorden vuil maken aan de Duitse beschuldigen. “Ik heb iets anders aan mijn hoofd. We moeten nu twee finales spelen’’, zegt de Italiaan, die vandaag tegenover de ploeg uit zijn vaderland zal staan.

Olympisch ticket

Dat duel is vanmiddag van groot belang. De winnaar van het toernooi is immers verzekerd van een olympisch ticket en de verliezend finalist krijgt in ieder geval een herkansing. Dat geldt ook voor de winnaar van de wedstrijd om de derde en vierde plaats. Alleen de verliezer van dat duel staat morgen met lege handen.

Guidetti heeft een mooi antwoord op het advies van een wakkere journalist dat Nederland maar beter die halve finale kan winnen. “Jazeker. En je kunt ook maar beter rijk en knap zijn dan arm en lelijk.”

Telesport