QN Sport+ Television N.V.

Dumoulin knecht voor favoriet Roglic en zakt uit toptien Tourklassement

De eerste Pyreneeënetappe van de Tour de France heeft de top van het klassement lichtelijk opgeschud. Adam Yates behoudt de gele leiderstrui, Tom Dumoulin is uit de toptien gezakt.

Toen Tadej Pogacar aanviel op de Col de Peyresourde, de derde en laatste klim van de dag, kon Dumoulin niet mee. Vrijdagavond gaf de renner van Jumbo-Visma in de Avondetappe al aan dat Primoz Roglic de belangrijkste troef is van de ploeg op het moment en dat onderstreepte hij zaterdag door op de beslissende klim kopwerk te doen voor Roglic.

Dumoulin moet passen

Dumoulin kon niet meer terugkomen en verloor op de streep 2.47 op Pogacar en 2.07 op de groep met Roglic en Yates. De Limburger zakte in het algemeen klassement van de vijfde naar de vijftiende plek. Zijn achterstand op Yates bedraagt 2.20.

Strijd om de gele trui.

Toen Pogacar de eerste tik uitdeelde, konden alleen Roglic en Nairo Quintana direct volgen. Egan Bernal sloot met onder anderen Yates, Guillaume Martin, Bauke Mollema en Miguel Ángel López kort daarop weer aan.

Mollema verloor uiteindelijk een kleine twintig seconden op de groep-Roglic, die tweede blijft in het algemeen klassement op drie seconden van Yates. Mollema staat veertiende op 2.12.

Pogacar maakte bergop de beste indruk van iedereen Een tweede versnelling op de slotklim om zijn resterende concurrenten af te schudden leverde aanvankelijk niks op, maar een derde wel. Vrijdag verloor de Trek-renner één minuut en twintig seconden door niet op te letten toen waaiers het peloton uit elkaar trokken, nu was hij wel attent.

Op de finish in Loudenvielle pakte Pogacar veertig seconden terug op de andere favorieten voor de eindzege. De Sloveen stijgt van de zestiende naar de negende plek, 48 tellen achter Yates.

Peters wint solo

De ritzege ging zes minuten voordat Pogacar binnenkwam naar de 26-jarige Fransman Nans Peters, die deel uitmaakte van een grote kopgroep die de hele dag vooruit had gereden en op de beklimmingen uit elkaar was gevallen.

Peters, vorig jaar al winnaar van een etappe in de Giro, kwam solo over de finish. De Let Toms Skujins eindigde op 47 tellen als tweede.

Voor Thibaut Pinot, de hoop van de Fransen op een Tourwinnaar uit eigen land, verliep de eerste Pyreneeënetappe dramatisch. Op de Port de Balès, een klim van de buitencategorie, moest Pinot zonder duidelijke oorzaak ineens lossen uit het peloton.

Binnen een mum van tijd reed hij, omringd door meerdere ploeggenoten, op minuten achterstand. Dat betekende direct een streep door een goed klassement, terwijl hij de dag begon als zevende in het algemeen klassement.

Pinot, tweede van links, komt op grote achterstand binnen.

Met dertien renners vormde zich na de start in Cazères de vooralsnog grootste kopgroep van deze editie van de Tour. Geen van hen vormde een reële bedreiging voor de klassementsrenners, waardoor het verschil opliep naar bijna een kwartier.

De grootste namen in de groep waren Ilnoer Zakarin, Søren Kragh Andersen en de drager van de bolletjestrui, Benoît Cosnefroy. De Fransman slaagde in zijn opzet om de trui wat steviger om de schouders te krijgen door als eerste boven te komen op de Col de Menté (eerste categorie).

Nizzolo uit de Tour

Op die klim ging Romain Bardet, zevende in het klassement, onderuit waarna hij met een bebloede elleboog terugkeerde en parkeerde sprinter Giacomo Nizzolo zijn fiets in de berm. De Europees kampioen heeft de Tour door knieklachten moeten verlaten.

Op de Port de Balès viel de kopgroep uit elkaar. Jérôme Cousin nam de leiding even in handen, maar viel terug. De Rus Zakarin en de Fransman Nans Peters bleven met z’n tweeën over. In de afdaling kon Zakarin zijn mede-aanvaller niet bijhouden.

Peters begon in zijn eentje aan de Peyresourde, waar het ondanks de coronamaatregelen niet veel rustiger uitzag dan in andere jaren. Hij kwam een halve minuut voor Zakarin boven en werd in de afdaling niet meer ingehaald.

 

 

Bron: NOS.nl