QN Sport+ Television N.V.

Eerste digitale arbitersopleiding nadert einde

PARAMARIBO – De scheidsrechterscommissie van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) is haar eerste onlinecursus aan het afronden. De SVB heeft voor de laatste fase een beroep gedaan op de lidbonden om hun leidsmannen af te vaardigen, zodat die ook bekend raken met de nieuwigheden binnen de arbitrage.

De examens moeten in de laatste week van deze maand aanvangen. “Wij moeten vóór 1 november de opleiding hebben afgerond”, houdt Robert Oberghde Ware Tijdvoor. Gisteren was een fysiotherapeut viaZoombezig met de cursisten en de komende weken staat de Concacaf ISMS op programma. Concacaf ISMS heeft onder meer te maken met het gedrag van de arbiter op het speelveld bij overtredingen en het geven van kaarten, wanneer hij zijn fluit gebruikt, zijn positie op het veld en de samenwerking met zijn assistenten. Ook zal er samen naar een wedstrijd worden gekeken, waarvan de cursisten een verslag moeten maken.

Obergh vindt het jammer dat er van de 28 cursisten elf zijn uitgevallen. Internetproblemen en werkverplichtingen zijn de voornaamste redenen waarom zeventien deelnemers afhaakten. De Head of Referee betreurt het dat hij door de coronauitbraak geen fysieke samenkomsten kan organiseren. Aan de andere kant is hij van mening dat online lesgeven wel effectief is. De commissie heeft drie zondagen praktijklessen verzorgd op het speelveld. Met die groep heeft de scheidsrechterscommissie contact via een speciale appgroep.

Obergh geeft aan dat de SVB schriftelijk aan de lidbonden heeft gevraagd om hun arbiters aan het laatste gedeelte van de cursus te laten deelnemen. “Voor een upgrading ten aanzien van de regels in de Law of the Game”, legt hij uit. Deze referees hebben tot uiterlijk 16 oktober de tijd om hun deelname te bevestigen. Obergh gaat ervan uit dat de scheidsrechters hun verantwoordelijkheden kennen en zeker zullen reageren.

Dwtonline.com