QN Sport+ Television N.V.

El Ghazi leidt Aston Villa naar Premier League, Roos de schlemiel

Aston Villa heeft zich verzekerd van de bijzonder lucratieve promotie naar de Premier League. Op Wembley werd Derby County in de beslissende play-offwedstrijd van het Championship met 2-1 verslagen. Anwar El Ghazi speelde namens The Villans een positieve hoofdrol, de Nederlandse keeper Kelle Roos was namens The Rams juist de schlemiel.

Het duel had een behoorlijk Nederlands tintje. El Ghazi trof met Roos (die negentig minuten onder de lat stond) en Florian Jozefzoon (die in de 73ste minuut inviel) twee landgenoten. Daarnaast was het ook een confrontatie tussen twee absolute Chelsea-legendes: voormalig middenvelder Frank Lampard staat aan als manager het roer bij Derby, terwijl ex-centrumverdediger John Terry assistent is bij Villa.

Uiteindelijk waren het El Ghazi en Terry die na negentig minuten konden juichen, niet in de laatste plaats door de ex-aanvaller van Ajax. Hij klopte kort voor rust de 1-0 knap achter Roos. Zo’n tien minuten ná de pauze leek het duel vervolgens beslist, wederom speelde El Ghazi een belangrijke rol.

Blunder

Zijn schot werd gekraakt en leek een makkelijke prooi voor Roos, maar de door PSV opgeleide doelman blunderde. Hij wilde de bal al springend tegen zijn borst klemmen, maar deed dat weifelend en zag tot zijn eigen afgrijzen hoe John McGinn er eerder bij was en diezelfde bal met zijn hoofd binnenwerkte. Derby County (waar ook routinier Ashley Cole en de ooit door Chelsea aan Vitesse verhuurde Mason Mount meespeelden) probeerde het daarna nog wel, onder meer gesteund door de aanvallende impulsen van invaller Jozefzoon.

Bij de aansluitingstreffer speelde de ex-speler van onder meer Ajax en PSV een belangrijke rol. Na zijn voorzet legde Jayden Bogle de bal met het hoofd klaar voor Jack Marriott, die via de voet van ploeggenoot Martyn Waghorn de 2-1 binnenschoot. Met nog acht minuten officiële speeltijd op de klok was de hoop plotseling terug bij Derby County, maar verder kwamen de mannen van Lampard niet, ook niet in de zeven (!) minuten blessuretijd.

Opluchting

Voor het euforische Aston Villa betekent de promotie een enorme opluchting. De club degradeerde in 2015/16 uit de Premier League en leek vorig seizoen op weg naar een terugkeer, maar verloor in de finale (ook wel ‘de wedstrijd van 193 miljoen’ genoemd) toen uiteindelijk nipt met 1-0 van Fulham.

De club uit Birmingham is na de rechtstreekse promovendi Norwich City en Sheffield United nu de derde ploeg die de stap van het Championship naar het hoogste podium maakt, die drie clubs vervangen Premier League-degradanten Huddersfield Town, Fulham en Cardiff City.

Bron: ad.nl