QN Sport+ Television N.V.

Europa lost Zuid-Amerika af als hofleverancier

huntelaar

Na de overwinning van België op de Verenigde Staten zijn alle deelnemers aan de kwartfinale van het WK bekend. Europa levert vier landen en is daarmee hofleverancier. Voor het eerst sinds 1998, sindsdien nemen er 32 landen deel aan het WK, plaatsen alle groepswinnaars zich voor de kwartfinale.

België, Duitsland, Frankrijk en Nederland zijn de Europese afgevaardigden in de kwartfinale. Daarmee levert ons continent een kwartfinalist meer dan vier jaar geleden, toen behalve de uiteindelijke finalisten Nederland en Spanje ook Duitsland tot de beste acht landen van de wereld behoorde. Europa is dit WK hofleverancier wat betreft de kwartfinalisten, maar de UEFA-landen zijn niet meer zo dominant als voorheen. In 1994 was Europa in de VS op zijn sterkst, toen er slechts één kwartfinalist níét uit Europa kwam: namelijk de uiteindelijke wereldkampioen Brazilië. België, Duitsland, Italië, Nederland, Bulgarije, Spanje en Zweden waren toen namens Europa present.

Zuid-Amerika vaardigde in 2010 de meeste kwartfinalisten af (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay), maar moet nu dus Europa voor zich dulden. Namens de COMNEBOL zijn dit toernooi Argentinië, Brazilië en Colombia kwartfinalisten.

Noord-Amerika (CONCACAF) heeft met Costa Rica (zaterdag de opponent van Oranje) voor het eerst in twaalf jaar weer eens een land bij de laatste acht. Afrika (CAF)) zag zijn laatste overgebleven landen (Nigeria en Algerije) allebei in de achtste finale stranden en is daardoor niet meer vertegenwoordigd op het WK. Datzelfde geldt voor Azië (AFC), waarvan de deelnemers allen niet verder dan de groepsfase reikten. Oceanië kende dit WK geen deelnemer (Australië speelt namens de bond van Azië) en had nog nooit een land bij de laatste acht van de mondiale eindronde.

Record
Overigens was het treffen tussen België en de Verenigde Staten al het vijfde (!) achtstefinaleduel dat op een verlenging uitdraaide. Dat is een record. Alleen in 1938 was dat ook het geval. Destijds eindigde het toernooi in totaal met zes wedstrijden waarin een verlenging nodig was. Het algehele record dateert uit 1990. Toen was acht keer sprake van een verlenging. Met nog acht duels te gaan in Brazilië is de kans dus aanwezig dat dat record uit de boeken gaat.

 
Continent 2014 2010 2006 2002 1998 1994 1990 1986
Europa 4 3 6 4 6 7 6 5
Zuid-Amerika 3 4 2 1 2 1 1 2
Noord-Amerika 1 0 0 1 0 0 0 1
Afrika 0 1 0 1 0 0 1 0
Azië 0 0 0 1 0 0 0 0

*In 1986 begon de knockout-fase voor het eerst met zestien deelnemers

vi.nl