QN Sport+ Television N.V.

Fans en medewerkers Chapecoense verwerken tragedie bij stadion

Bij het stadion van Chapcoense in de Zuid-Braziliaanse stad Chapego hebben zich dinsdagmorgen (lokale tijd) medewerkers, familieleden en fans verzameld om samen het drama te verwerken dat de club maandagavond laat trof.

Honderden mensen legden bloemen neer en plaatsten kaarsen. Er wordt door de fans gezongen en gebeden voor de spelers en de staf die omkwamen bij de vliegramp in Colombia.

Op weg naar heenduel in de finale van de Copa Sudamericana stortte het vliegtuig waarin de selectie zat neer. Volgens Zuid-Amerikaanse media hebben alleen reservedoelman Jakson Follmann (24) en verdedigers Neto (31) en Alan Ruschel (27), een stewardess en een journalist de crash overleefd. Er vielen 75 doden.

“We zijn erg bedroefd door het nieuws dat we vanochtend te horen kregen”, zegt vice-voorzitter Ivan Tozzo tegen de zender SporTV. “Dit komt natuurlijk compleet onverwacht.”

“De in Brazilië achtergebleven medewerkers hebben zich verzameld in het stadion, we ontvangen veel mensen die zich betrokken voelen, mensen die van Chapecoense houden. Het is ongelooflijk. Ik besef nog niet helemaal wat er gebeurd is.”

“We wachten gewoon het nieuws af. Iedereen vertrouwt op God en hoopt op goede berichten. De pijn die we voelen is moeilijk om mee om te gaan.”

“Dit was niet zomaar een groep spelers, dit was een hechte groep vrienden. Voordat ze voor de finale naar naar Colombia vertrokken, zeiden ze dat ze daar hun droom waar gingen maken. Die droom is vannacht beëindigd.”

Hoogtepunt

Dankzij drie promoties in vijf jaar tijd klom Chapecoense tussen 2009 en 2014 op van de Serie D naar de Serie A. De finale van de Copa Sudamericana tegen Atletico Nacional had het hoogtepunt moeten worden in de historie van de in 1973 opgerichte club.

“Ik ben al lang aan Chapecoense verbonden”, vertelt Tozzo. “Ik weet wat we hebben moeten doorstaan om hier te komen. Nu de club op zijn hoogtepunt is en bekendheid in het hele land heeft, vindt er een tragedie plaats. Dat is het: een zware, grote tragedie.”

Marcelo Boeck, een van de bekendste spelers van Chapecoense, bleef in Brazilië achter. De Braziliaanse doelman die ook een Belgisch paspoort heeft, was tussen 2011 en 2016 actief voor de Portugese topclub Sporting Lissabon.

Reservekeeper Boeck had de trainer verzocht of hij thuis kon blijven, omdat hij op 28 november zijn 32e verjaardag vierde, zo bevestigt zijn zaakwaarnemer Antonio Araujo in Portugese media.

Condoleances

Inmiddels hebben tal van voetbalclubs uit Zuid-Amerika en Europa hun condoleances overgebracht aan Chapecoense. De selecties van Real Madrid en FC Barcelona hielden een minuut stilte voor hun training om de slachtoffers te herdenken.

Veel spelers over de hele wereld betuigen hun medeleven voor de nabestaanden, onder wie Wayne Rooney, Luis Suarez, David Luiz en David de Gea.

Door NU.nl