QN Sport+ Television N.V.

Fenerbahçe-voorzitter in de cel na omkoopschandaal

fenerbahce

Het hoogste gerechtshof van Turkije heeft definitief de veroordeling van Aziz Yildirim bevestigd. De voorzitter van Fenerbahçe, de club van Dirk Kuyt, werd in juli 2012 veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en drie maanden voor zijn aandeel in een groot schandaal van verkochte wedstrijden.

Yildirim kreeg in eerste instantie twee jaar en zes maanden gevangenisstraf voor het leiden van een criminele organisatie én drie jaar en negen maanden voor zijn rol in het fixen van wedstrijden. Daarnaast moest hij een boete betalen van 1,3 miljoen Turkse Lira (ongeveer 500.000 euro). Een rechtbank in Istanbul beval zijn vrijlating, nadat hij een jaar in voorhechtenis had gezeten. De 61-jarige Yildirim wordt nu naar de gevangenis gebracht om de rest van zijn straf uit te zitten.

In januari bevestigde het opperste gerechtshof de uitspraak, maar Yildirim vroeg dit ‘recht te zetten’, aangezien het volgens hem een ‘politiek’ vonnis is. Het hooggerechtshof wees vandaag dit beroep af.

Matchfixing
De gefixte wedstrijden in de twee hoogste Turkse divisies dateren van het seizoen 2010/2011. Ten gevolge hiervan werd Fenerbahçe door de Turkse voetbalbond uitgesloten van de Champions League in seizoen 2011/2012 en diende Besiktas de Beker van Turkije van 2011 terug te geven.

Aziz Yildirim werd in 1998 voorzitter van Fenerbahçe. Afgelopen november werd hij herkozen, ondanks het schandaal. In januari wachtten duizenden supporters van de Turkse voetbalclub hun voorzitter op aan de luchthaven van Istanbul om hem te steunen.

ad.nl