QN Sport+ Television N.V.

Fenomenale stunt Jumbo-Visma bezorgt Christophe Laporte dubbelslag in Parijs-Nice

MANTES-LA-VILLE – De Fransman Christophe Laporte heeft de eerste etappe van de Franse rittenkoers Parijs-Nice gewonnen. De finale van de koers werd volledig beheerst door de ploeg Jumbo-Visma, die een klimmetje op 7 kilometer voor de streep benutte om met drie man weg te rijden. Laporte mocht winnen, voor de Sloveen Primoz Roglic en de Belg Wout van Aert.

Het was een ongekende demonstratie van de Nederlandse ploeg, die met veel ambitie naar Frankrijk is afgereisd. Roglic gaat voor het klassement en met Van Aert durft het team de strijd aan met topsprinters als Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen.

 

Zo’n duel was op de openingsdag van de achtdaagse rittenkoers voorzien. Er waren wat aanvallen, onder meer van het drietal Jevgeni Fedorov uit Rusland, de Belg Frederik Frison en de Fransman Alexis Gougeard. Met name de ploegen Jumbo en Quick-Step (Jakobsen) zorgden ervoor dat de marge beperkt bleef. Kort na een eerste doorkomst in finishplaats Mantes-la-Ville werden de vluchters ingerekend.

Ongelooflijk

Op de Côte de Breuil voerde eerst Jumbo-Belg Nathan Van Hooydonck het tempo op, waarna zijn drie ploeggenoten ervandoor gingen. Alleen de Tsjech Zdenek Stybar kon nog even volgen, maar op de top was ook hij gezien. Als in een ploegentijdrit dook het drietal richting finish. Daar was de Fransman Pierre Latour op 19 seconden de eerste niet-Jumbo-renner die de streep passeerde. Drie tellen later gevolgd door de Deen Mads Pedersen die de pelotonsprint won.

 

„Dit was niet gepland”, vertelde een dolgelukkige Laporte, wiens loyaliteit de komende dagen groot zal zijn. „Ik denk dat we hier iets ongelooflijks hebben laten zien. Ik hoorde kort voor de finish dat ik mocht winnen, zodat ik nu het geel mag dragen. Na een lange periode van trainen is dit een mooie beloning. Ik zal morgen met een ’smile’ hier rondrijden. En daarna vooral in dienst van Primoz en Wout rijden.” Laporte (29) kwam deze winter over van Cofidis en was vorige week al achtste in Kuurne-Brussel-Kuurne.

Maandag volgt opnieuw een vlakke rit, van Auffargis naar Orléans over 159 kilometer.

Parijs-Nice duurt tot en met volgende week zondag.

Reinders wint eerste editie wielerkoers Friesland Elfsteden Race

Elmar Reinders heeft de eerste editie van de Visit Friesland Elfsteden Race op zijn naam geschreven. De 29-jarige renner uit het Deense continentale team Riwal Cycling rekende na een rit over ruim 199 kilometer in de eindsprint in Leeuwarden af met de 21-jarige Mick van Dijke van Jumbo-Visma. Timo de Jong (VolkerWessels) eindigde op 10 seconden als derde.

 

DTSNV

Reinders en Van Dijke waren samen met De Jong ontsnapt uit een kopgroep van twintig man, die de wedstrijd bepaalde. In de slotfase vielen Van Dijke en Reinders om en om aan en moest De Jong de twee laten gaan. Reinders was uiteindelijk de sterkste in de sprint met Van Dijke.

Organisator Thijs Rondhuis maakte tevreden de balans op na afloop van de wielerwedstrijd. „Ik denk dat we hebben laten zien dat we in Friesland en Leeuwarden een profkoers van betekenis kunnen neerzetten. Deze wedstrijd is een aanwinst voor de kalender gebleken, een echte openingskoers ook vandaag.”

Telesport