QN Sport+ Television N.V.

FIA-leider geeft uitleg over straf Verstappen

Formule 1-wedstrijdleider Charlie Whiting heeft gereageerd op de ophef die is ontstaan over de straf van Max Verstappen. De Nederlander raakte zondagavond zijn derde plaats kwijt tijdens de Grand Prix van Amerika.

Verstappen leek in de laatste ronde van de GP de show te stelen met een sensationele inhaalrace op Kimi Raikkonen (Ferrari). De vreugde was slechts van korte duur, want kort nadat Verstappen als derde over de finish kwam, kreeg de Nederlander een tijdstraf van vijf seconden. Verstappen ging tijdens de inhaalactie met vier wielen buiten de baan.

Een dag later geeft Whiting tegenover Auto Motor und Sport uitleg over de bochten waar Verstappen volgens de stewards met alle wielen de witte lijn passeerde: “Er bevindt zich langs het gehele circuit zowel links als rechts een brede asfaltstrook van drie meter breed. In de bochten 17 en 18 bevindt zich aan de binnenkant een kerbstone van 1 meter breed en 25 centimeter hoog.”

De straf leidde tot veel ophef, omdat er in het verleden vergelijkbare situaties zijn geweest waarin géén straf werd uitgedeeld. Whiting: “In alle andere gevallen waarbij een rijder de baan verliet, moest er een langere weg worden afgelegd. Max kwam met alle vier de wielen buiten de baan terecht en nam een kortere weg.”

Telesport