QN Sport+ Television N.V.

FIFA wijst voor het eerst vrouwelijke arbiters aan voor WK, ook Makkelie naar Qatar

Wereldvoetbalbond FIFA heeft voor het eerst vrouwelijke arbiters aangewezen voor het WK voetbal voor mannen. Stéphanie Frappart (Frankrijk), Yoshimi Yamashita (Japan) en Salima Mukansanga (Rwanda) staan op de lijst van 36 scheidsrechters. Ook Danny Makkelie fluit op het WK 2022 in Qatar. Makkelie floot vorig jaar al op het EK. Toen had hij de leiding over onder meer de halve finale Engeland-Denemarken op Wembley. Ook was hij leidsman bij de Europa League- finale tussen Sevilla en Internazionale in 2020.

De assistenten Jan de Vries en Hessel Steegstra en VAR Pol van Boekel kregen ook een uitnodiging voor het WK van 2022.

Einde lang proces

“We zijn heel blij dat we voor het eerst in de historie vrouwelijke scheidsrechters hebben kunnen selecteren”, zegt Pierluigi Collina, voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de FIFA.

“Dit is het einde van een lang proces, dat enkele jaren geleden begon met de aanstelling van vrouwelijke scheidsrechters bij toernooien van de junioren en senioren. Zo benadrukken we dat voor ons kwaliteit telt en niet iemands geslacht. Ik hoop dat in de toekomst de keuze voor vrouwelijke scheidsrechters bij mannentoernooien als iets normaals wordt gezien en niet langer als iets sensationeels. Ze verdienen het om op dit WK te zijn, omdat ze constant op een hoog niveau presteren.”

Salima Mukansanga in actie tijdens de Afrika Cup eerder dit jaar.

Frappart floot vorig jaar nog de WK-kwalificatiewedstrijd van de Nederlandse mannen tegen Letland. Op het EK van vorig jaar werkte ze als vierde official.

Verder floot ze bij de mannen meerdere wedstrijden in de WK-kwalificatie, Europa League en de Champions League. Onlangs was ze nog de scheidsrechter bij de Franse bekerfinale. Ook had ze de finale op het WK voor vrouwen in 2019 tussen Nederland en de Verenigde Staten onder haar hoede.

DTSNV

Naast Frappart, Yamashita en Mukansanga zijn er ook nog drie vrouwelijke assistenten aangewezen voor het toernooi in november en december.

 

 

Bron:Nos.nl