QN Sport+ Television N.V.

Futloos België flink in de problemen na dreun van Marokko

Marokko heeft België zondagmiddag een dreun uitgedeeld op het WK. In de tweede groepswedstrijd kwamen de problemen van De Rode Duivels opnieuw aan het licht en ditmaal resulteerde dat in een gevoelige nederlaag, waardoor plaatsing voor de achtste finale op de tocht staat. Marokko staat er na de derde WK-zege ooit juist uitstekend voor in Groep F.

De alarmbellen gingen deze week al af in België nadat De Rode Duivels afgelopen woensdag tijdens het eerste WK-duel met Canada ondanks een nipte overwinning (1-0) absoluut geen goede indruk maakten. De conclusie was dat het veel beter moest, wil de ploeg van bondscoach Roberto Martínez nog enigszins aanspraak maken op de wereldtitel. Vijf dagen later was er tegen Marokko nog weinig verbetering zichtbaar.

 

België werd in de eerste helft weliswaar niet zo overlopen als tegen Canada, maar creëerde zelf ook nauwelijks iets. Michy Batshuayi kreeg na vijf minuten uit een pass van Thorgan Hazard, een van de drie nieuwe gezichten in de basis, nog de beste kans van de eerste helft. De vervanger van Romelu Lukaku, die wel weer terug in de wedstrijdselectie was, vond de last minute in de basis gestarte doelman Munir op zijn weg.

Verder liet België nauwelijks iets zien. Marokko leunde vooral op de individuele klasse van Ziyech om daar van te profiteren. De afstandsschoten van de 29-jarige linkspoot van Chelsea brachten Thibaut Courtois echter niet in de problemen. En toen Courtois zich vlak voor rust verslikte in een vrije trap van de ex-Ajacied, werd het doelpunt na het zien van de VAR-beelden afgekeurd wegens buitenspel van de inlopende Romain Saïss.

 

Dat recept bleek voor Marokko uiteindelijk toch de weg naar succes. In de 73ste minuut liet Courtois zich namelijk weer verrassen toen invaller Adbelhamid Sabiri een vrije trap vanaf de rechterkant op vergelijkbare wijze in één keer op doel schoot. Weer liep Marokko-captain Saïss bij de eerste paal mee om de Belgische doelman het zicht te belemmeren. En dit keer was er geen reden om het doelpunt af te keuren.

Martínez greep in door Leandro Trossard en Charles De Ketelaere te brengen in plaats van Batshuayi en Thorgan Hazard. De bondscoach had diens broer Eden na een uur ook al naar de kant gehaald na een opnieuw vrij anoniem optreden. Zijn vervanger Dries Mertens gaf al snel het goede voorbeeld met een schot op de vuisten van Munir, maar een vervolg bleef uit. En dus maakte tien minuten voor tijd ook Lukaku zijn entree.

 

DTSNV

België perste er met de topschutter aller tijden binnen de lijnen nog een slotoffensief uit, maar dat kwam niet van de grond. In de slotfase vergrootte Marokko de problemen van de futloze Rode Duivels zelfs nog toen Zakaria Aboukhlal (ex-AZ) na een prima actie van Ziyech de 0-2 tegen de touwen joeg. Marokko staat na twee duels daardoor op vier punten, België moet met het WK-duel met Kroatië voor de boeg vrezen voor zijn kansen.

vi.nl