QN Sport+ Television N.V.

Gaan de Toronto Raptors voor nóg een unicum zorgen?

VOORSPRONG IN NBA-FINALS

De NBA-finales zijn gisteravond van start gegaan en de eerste wedstrijd werd gewonnen door de Toronto Raptors. Mochten de Raptors de meest prestigieuze basketbalcompetitie ter wereld winnen, dan wordt het het eerste Canadese team in de geschiedenis dat daar in slaagt.

De Canadese historie in het professionele basketbal in Noord-Amerika is niet bepaald groots te noemen. Er zijn slechts drie Canadese NBA-teams geweest: de Toronto Raptors (opgericht in 1995), de Toronto Huskies (1946-1947) en de Vancouver Grizzlies (1995-2001, verhuisden naar Memphis). Daarvan won geen enkele club ooit de NBA-titel. De Toronto Raptors kunnen daar verandering in brengen. Het feit dat ze in de finale staan is al uniek.

In de geschiedenis van de club wonnen de Toronto Raptors de Atlantic Division-titel zesmaal en bereikten ze de play-offs elf keer, maar daar strandden ze herhaaldelijk. Dit seizoen wisten ze door te stoten naar de finales door achtereenvolgens Orlando Magic, Philadelphia 76’ers  en Milwaukee Bucks te verslaan.

Het laatste obstakel, Golden State Warriors, is het grootst. De Warriors willen de derde titel op rij veroveren en wonnen drie van de laatste vier finales onder leiding van tweevoudig meest waardevolle NBA-speler Stephen Curry. Niettemin hebben de Raptors beide reguliere seizoenswedstrijden van de Warriors gewonnen, hebben ze in de finales een thuisvoordeel (vier van de mogelijk zeven duels thuis) en wonnen ze de eerste wedstrijd. Een eerste Canadese winnaar van de NBA zou wel eens dichtbij kunnen zijn.

In de andere grote sportcompetities in Noord-Amerika – op de National Football League (NFL) na – schreef een Canadees team al een titel op diens naam. Vooral in de National Hockey League (NHL) zijn de Canadese teams dominant. Sinds 1915 won een Canadees team de Stanley Cup 43 keer. Enige nuance is op zijn plaats, want de sport is van Canadese origine en wordt sinds mensenheugenis gedomineerd door de Canucks. De laatste Canadese zege is echter van een tijd geleden, dat was in 1990 door de Edmonton Oilers. Ook de Major League of Soccer (eenmaal in 2017 door Toronto FC) en de Major League Baseball (tweemaal, voor het laatst in 1993 door Toronto Blue Jays) kenden een Canadese winnaar. De NFL telt überhaupt geen Canadees team, gezien het feit dat Canada een eigen competitie heeft.

Bron: ad.nl