QN Sport+ Television N.V.

Getouwtrek voorbij: mannen en vrouwen binnen Team USA verdienen evenveel

De Amerikaanse voetbalbond heeft besloten dat de mannen- en vrouwenteams dezelfde vergoedingen krijgen voor hun prestaties en onder dezelfde voorwaarden hun werk kunnen verrichten. De bond maakte woensdag een nieuwe cao bekend.

Aan de gelijke verdeling in inkomsten bij de nationale ploeg voor mannen en vrouwen gingen jaren van onderhandelingen vooraf. De mannen speelden onder voorwaarden die al in december 2018 afliepen en die van de vrouwen liepen eind maart af. De inkomsten met betrekking tot de nationale ploegen worden gelijk verdeeld over de op dat moment betrokken 23 selectieleden van de mannen- en de vrouwenploeg.

 

Het grootste knelpunt was het prijzengeld rond de WK’s, gebaseerd op hoe ver de ploegen komen in het toernooi. De Amerikaanse vrouwen reikten verder op de WK’s waaraan ze deelnamen dan de mannen, maar kregen daarvoor lagere vergoedingen uitgekeerd.

De vakbonden kwamen daarom onder andere overeen dat de toernooibetalingen van de FIFA aan de mannen en vrouwen worden gebundeld. Op het afgelopen WK in Rusland keerde de FIFA zo’n 380 miljoen euro uit aan deelnemers, waaronder een kleine dertig miljoen euro aan de regerend wereldkampioen Frankrijk. Bij de vrouwen kreeg wereldkampioen Verenigde Staten na het laatste WK 3,8 miljoen euro uitgekeerd.

De FIFA heeft het totaalbedrag aan prijzengeld voor het WK van de mannen in Qatar overigens verhoogd naar meer dan 400 miljoen euro. Voor het WK vrouwenvoetbal in 2023 staat de prijzenpot inmiddels op 57 miljoen euro.

 

DTSNV

Opvallend is ook dat er in de nieuwe cao kinderopvang wordt geregeld voor de mannelijke internationals. De vrouwelijke internationals kunnen al zo’n 25 jaar een beroep doen op kinderopvang wanneer zij voor de Amerikaanse nationale ploeg moeten afreizen naar trainingskampen, wedstrijden of eindtoernooien.

vi.nl