QN Sport+ Television N.V.

Giro-peloton misrekent zich: vroege vluchter Dries de Bondt wint 18e etappe

TREVISO – De 18e etappe van de Giro d’Italia – een vrijwel vlakke rit van Borgo Valsugana naar Treviso (156 km) – is verrassend een prooi geworden voor Dries De Bondt (Alpecin-Fenix). Hij versloeg zijn medevluchters Edoardo Affini, Magnus Cort en Davide Gabburo in de sprint om de winst.

Vooraf werd alom gedacht dat het uit zou draaien op een massaspurt, maar het peloton misrekende zich. De vier vluchters bleken in de slotfase van de rit toch wel erg ver voor te liggen. De ploegen van de sprinters waren te laat om ze nog in te halen.

Voor De Bondt is het de eerste ritzege in de Ronde van Italië en de zesde profzege. Zijn team Alpecin-Fenix won in deze Giro eerder ritten met Mathieu van der Poel en met de Italiaan Stefano Oldani.

Gat niet meer dichten

De kopgroep van vier renners kreeg al snel toestemming van het peloton, waar de Portugese nummer 4 van het klassement João Almeida na een positieve coronatest niet meer van start was gegaan. De ploegen van met name de sprinters Arnaud Démare en Mark Cavendish hoopten op een massasprint. Het viertal kreeg daarom ook geen heel grote voorsprong, slechts zo’n 2 minuten.

Met de beklimming van de steile Muro di Ca’ del Poggio op zo’n 50 kilometer van de finish, werd de voorsprong van de kopgroep iets groter, maar niet meer dan 3 minuten. Toch kregen de renners van Quick-Step – Alpha Vinyl en Groupama-FDJ het gat met de koplopers niet meer dicht. De Italiaan Alberto Dainese won op 14 seconden de sprint van het peloton voor Arnaud Démare, de Franse sprinter die de puntentrui draagt.

Lekke band Hindley

De roze trui blijft in het bezit van Richard Carapaz. De Ecuadoraan van Ineos Grenadiers heeft 3 seconden voorsprong op de Australiër Jai Hindley. De renner van Bora-hansgrohe kwam op achterstand binnen vanwege een lekke band in de slotkilometers, maar kreeg dezelfde tijd als het eerste peloton.

De Ronde van Italië duurt nog tot en met zondag. Er volgen nog twee bergetappes en een tijdrit in Verona.

De Bondt ziet met ritzege in Giro droom uitkomen

De Bondt zag een droom uitkomen in de achttiende etappe van de Ronde van Italië. „Ik kan het niet geloven. Het is geweldig”, zei de 30-jarige wielrenner.

„Toen ik als wielrenner begon had ik bepaalde dromen” zei De Bondt. „Die dromen werden doelen en dan behaal je die doelen effectief. Daarna worden je dromen groter, zet je opnieuw doelen. Dit jaar wilde ik een rit winnen in deze Giro en nu is het gelukt.”

Daarvoor moesten De Bondt en zijn medevluchters het peloton voorblijven. „Dit was niet alleen mijn werk, maar van de hele kopgroep. De samenwerking was ongelooflijk. We draaiden rond tot de laatste kilometer. Niemand sloeg een beurt over, ieder van ons deed zijn werk. Vooraf stond in de sterren geschreven dat dit een sprint zou worden met Arnaud Démare, Mark Cavendish of Alberto Dainese, maar wij hadden onderweg een plan gemaakt en hebben ons daar aangehouden en het gered.”

DTSNV

Evenepoel aan de leiding na tweede ritzege in Ronde van Noorwegen

Remco Evenepoel heeft in de Ronde van Noorwegen zijn tweede ritzege geboekt. De 22-jarige Belg van Quick-Step – Alpha Vinyl won de derde rit, een bergetappe met aankomst op de Gaustatoppen na 175,8 kilometer na een solo op de slotklim. Hij nam daarmee ook de leiderstrui over van de Noor Tobias Halland Johannessen, die op 1.21 minuut als vierde binnenkwam.

Evenepoel had de eerste etappe in de Ronde van Noorwegen ook al gewonnen. Met zijn tweede ritoverwinning komt zijn aantal zeges dit seizoen op zes. Hij won eerder de Ronde van de Algarve en de klassieker Luik-Bastenaken-Luik.

 

 

 

Bron:Telegraaf.nl