QN Sport+ Television N.V.

’Golden Girl’ Femke Heemskerk (34) stopt met zwemmen

Femke Heemskerk (34) stopt met professioneel zwemmen. „Het voelt alsof het af is.”

Heemskerk: „Ik heb altijd gezegd: als ik ga stoppen wil ik dat op een hoogtepunt doen. Het voelt wel alsof het af is”, zegt ze tegenover de NOS.

De zwemster beëindigt na afloop van de International Swimming League 2021 (11-28 november) haar loopbaan, een competitie waarin topzwemmers vanuit de hele wereld het in teamverband tegen elkaar opnemen.

Been there, done that

Begin volgend jaar wordt het commerciële toernooi afgesloten met de finale. „Het voelt een beetje als een puzzel die ik al honderd keer heb gemaakt: ik weet precies hoe die eruit komt te zien”, zei Heemskerk, daarmee doelend op de constante zoektocht naar topvorm. „Ik ben er wel heilig van overtuigd dat ik die puzzel nog sneller en mooier kan maken, maar ik voel van: ’been there, done that’.”

Heemskerk veroverde op de Olympische Spelen van 2008 in Beijing goud met de Nederlandse estafetteploeg op de 4×100 meter vrije slag.

Golden Girls

Vier jaar later in Londen pakte ze met Oranje zilver. Heemskerk vormde in die jaren met Ranomi Kromowidjojo, Inge Dekker en Marleen Veldhuis de ’Golden Girls’. Het Nederlandse kwartet domineerde jarenlang de 4×100 vrij.

Op de Spelen van afgelopen zomer in Tokio eindigde Heemskerk met de estafetteploeg als vierde, net als in Rio 2016. Individueel haalde ze de finale van de 100 vrij, waarin de regerend Europees kampioene als zesde aantikte.

„Ik heb 65 internationale medailles gewonnen. Afgelopen seizoen was fantastisch. Ik december zwom ik nog een wereldrecord, ik werd Europees kampioen op de 100 vrij en stond in de olympische finale met mijn tweede tijd ooit”, aldus Heemskerk bij de NOS. „Ik voelde dat mentaal en fysiek alles in balans was, dat gaf veel rust. Ik voelde me afgelopen jaar helemaal vrij om te presteren. Ik heb hier heel veel van geleerd. Ik zeg altijd: ik zie zwemmen als mijn opleiding. Nu heb ik eindelijk na 20 jaar mijn scriptie ingeleverd”, aldus Heemskerk.

 

 

Bron:Telegraaf.nl